Online advocatenmarktplaats Leggle, onderdeel van DAS Rechtsbijstand, overweegt het verdienmodel aan te passen vanwege het provisieverbod. Dat laat oprichter Norbert Zoet weten. ‘We moeten een manier vinden om door te gaan voor onze advocaten.’ Rechtblog.nl stopt helemaal met bemiddelen.

Leggle en Rechtblog.nl reageren hiermee op het bericht van de dekens dat advocaten die geld betalen aan een derde voor een concrete zaak tuchtrechtelijke maatregelen kunnen verwachten. Leggle bemiddelt tussen rechtzoekende en advocaat. Vervolgens stuurt Leggle een factuur naar de klant en zet een factuur voor de advocaat klaar. Het verschil is 20 procent van het bedrag dat de klant betaalt. Dit verdienmodel is sinds het bericht van de dekens omstreden. ‘De regels zijn mij niet helemaal helder, maar als ik de brief goed lees, mag een percentage berekenen niet.’ Zoet spreekt van een onverwachte en onbegrijpelijke beslissing van de dekens. ‘Wij hebben gekozen voor het berekenen van een percentage op het moment dat er waarde wordt toegevoegd. Dit lijkt ons een heel eerlijk model.’

Op dit moment is Leggle bezig met het bedenken van verschillende varianten. ‘Er staan nu zes varianten klaar. Zo is pitchen bijvoorbeeld een optie. Voor 4 april moeten we een knoop hebben doorgehakt over een eventueel nieuw verdienmodel.’

Selwyn Donia, oprichter van Rechtblog.nl, heeft na het nieuws aangegeven te stoppen met het bemiddelen tussen rechtzoekenden en advocaten. ‘De site gaat door als contentblog en als podium voor advocaten.’

Francisca Mebius

Advertentie