De groei zet door in de zakelijke dienstverlening, maar digitalisering zorgt voor minder werk bij advocaten. Wel is er een grotere vraag naar advisering bij fusies en overnames. Dat voorspelt ING in het Vooruitzicht Sectoren van februari 2016.

Alle bedrijfssectoren groeien in 2016 volgens de bank. De zakelijke dienstverlening is met vier procent groei een van de koplopers, staat in het ING Vooruitzicht Sectoren. De bank verwacht dat het volume in de zakelijke dienstverlening eind 2016 acht procent boven dat van voor de crisis in 2008 zal liggen.

Voor de advocatuur ligt er een uitdaging: digitalisering drukt de volumes. Econoom Ferdinand Nijboer van ING licht toe: ‘Aan de ene kant is er het eenvoudiger, te automatiseren werk dat terugloopt door de digitalisering. Bovendien is het zo dat als bedrijven digitaler werken, ze beter te structureren zijn en werk als corporate housekeeping minder tijd kost. En dat betekent minder uren voor advocaten.’ Wel ziet ING groei op het gebied van advisering: ‘We zien een grote vraag naar advisering bij fusies en overnames. Dat is de markt: er zijn meer fusies, dat was vorig jaar ook al zo. ‘

Netto zou de advocatuur in 2016 er dus wel op vooruit kunnen gaan. Dat sluit ook aan bij de conclusies van detacherings-, werving- en selectiebureau Yacht. In het vierde kwartaal van 2015 stonden 25 procent meer juridische vacatures uit dan in dezelfde periode in 2014. De vraag naar geschikt personeel in de advocatuur steeg volgens Yacht in 2015 met 47 procent.

Nathalie Gloudemans-Voogd

 

Advertentie