Aad Plaisier, de Rotterdamse advocaat die dit najaar ernstig werd mishandeld door zijn cliënt, stapt uit de advocatuur. ‘Als het zo moet, heb ik geen zin meer om advocaatje te spelen.’

Met ernstig letsel, een kaak die op twee plekken gebroken was, twee tanden uit zijn mond en een gebroken neus, kwam Aad Plaisier dit najaar in het ziekenhuis te liggen. De aanleiding van deze mishandeling was gebaseerd op een misverstand, vertelt Plaisier. Zijn ex-cliënt was in de veronderstelling dat hij een eigen bijdrage moest betalen van 699 euro voor bijstand waar hij niet tevreden over was. Plaisier wilde hem in deze vergoeding tegemoet komen, maar voordat hij de kans kreeg het hier met zijn ex-client over te hebben, werd hij door hem in elkaar geslagen. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de man tot vijftien maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had tweeëneenhalf jaar cel geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Tegen de uitspraak van de rechtbank heeft de Officier van Justitie hoger beroep ingesteld.

Het was niet de eerste keer dat Plaisier beroepshalve met geweld te maken had. ‘Vorig jaar ben ik door een cliënt met de dood bedreigd. De politie heeft het kantoor toen een hele week beveiligd. Ik hoorde laatst ook van een collega dat hij ernstig is bedreigd. Er gebeurt veel meer dan de buitenwacht weet. Maar het past niet bij advocaten om het erover te hebben.’

Plaisier wijst erop dat een advocaat dominus litis, ‘meester van het proces’ is. Een advocaat stelt zich onafhankelijk van zijn cliënt op en draagt volledige verantwoording voor de behandeling van de zaak. Als de cliënt en de advocaat het niet eens zijn over de zaak, zullen ze afscheid moeten nemen. ‘Door deze verantwoordelijke rol zullen advocaten niet gemakkelijk met verhalen over geweld uitgeoefend door cliënten naar buiten gaan.’

Volgens Plaisier komt geweld tegen advocaten steeds meer voor. ‘Cliënten zeggen gewoon: “Ik sla je kop eraf”. Ik draai al een tijdje mee, maar ik kan me dit van vroeger niet herinneren.’

Maanden na de mishandeling is Plaisier nog steeds aan het revalideren. De Rotterdamse advocaat is getraumatiseerd en heeft dan ook besloten zijn praktijk neer te leggen. ‘Ik ben 63 jaar, en ik wilde al langzaam gaan afbouwen. Maar dit incident heeft dat proces wel in de vijfde versnelling geplaatst. Als het zo moet, heb ik geen zin meer om advocaatje te spelen.’ In hoeverre hebben advocaten te maken met geweld? Gaat het om incidenten, of is er sprake van een structureel probleem?

Het Advocatenblad houdt op dit moment een enquête naar geweld in de advocatuur. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de situatie, roept het Advocatenblad alle advocaten op deel te nemen aan deze anonieme enquête. Invullen van de vragenlijst kost circa vijf tot tien minuten. Bij voorbaat hartelijk dank!

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie