Het is gisteren goed misgegaan rondom het recht op een advocaat toen 326 Feyenoord-supporters zijn opgepakt tijdens een protest tegen de directie van de voetbalclub. Er is een serieus probleem, stelt strafrechtadvocaat Erik Kok van Cleerdin & Hamer.

Kok werd zondagmiddag tijdens zijn piketdienst gebeld toen een van de gearresteerden ‘per ongeluk’ was uitgemeld via de Raad voor Rechtsbijstand, de officiële route voor het krijgen van een advocaat na een arrestatie. Toen Kok bij het politiebureau aankwam bleken er 326 mensen te zijn opgepakt en opgesloten in bussen en een kelder. De arrestanten die waren aangehouden op verdenking van zwaardere feiten (artikel 141 Sv) werden doorverwezen naar een advocaat die het Openbaar Ministerie had geregeld. Hier gaat het volgens Kok goed mis. ‘Er is niet een melding gedaan via het systeem, zoals dat zou moeten. Arrestanten horen niet afhankelijk te zijn van een advocaat die het OM voor ze regelt. Door niet uit te melden blijft het hele proces binnen de politie en het OM, terwijl de toegang tot een advocaat centraal geregeld moet worden.’

Kok is bang dat dit soort taferelen vaker gaan gebeuren als verdachten per 1 maart moeten worden gewezen op hun recht op een advocaat bij verhoor. Hij hoort dat er nog steeds wordt nagedacht over hoe die toegang zal gaan. ‘Het is 22 februari. En dit moet niet nog eens gebeuren.’

Francisca Mebius

Advertentie