Of ik wel eens last van mijn geweten heb als ik een cliënt vrij krijg die schuldig is? Nee, het recht heeft dan gezegevierd, zei strafrechtadvocaat Gerard Spong gisterenavond vanaf het podium in het DeLaMar theater in Amsterdam. ‘Ik doe mijn werk, zoek tekortkomingen in het bewijs en voer dat aan. We zullen de wet moeten respecteren.’

Spong speelde gisteren de gastrol tijdens de première van het toneelstuk Advocaat van de duivel in Amsterdam. Het toneelstuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Andrew Neiderman en de film uit 1997 met Al Pacino. Het gaat over het leven van de jonge Kevin Taylor die als advocaat in New York verstrikt raakt in een wereld van geld en macht waarin de moraal geheel verdrongen wordt. Na afloop ging Spong in debat met het publiek.

Spong stelde onder meer veel aan het rechtssysteem in Nederland te willen veranderen. Materieelrechtelijk gezien zou hij als eerste alle softdrugs legaliseren. ‘Dat gaat zoveel vervolgingen schelen.’ Op formeelrechtelijk gebied zou hij iets doen aan de verhoorbijstand. De politie moet vanaf gisteren verdachten erop wijzen dat zij recht hebben op bijstand bij het eerste verhoor. Advocaten krijgen hiervoor 1,5 of 3 punten. ’50 jaar strijd en dan is dit de uitkomst. Een verhoor kan twee of drie dagen duren,’ aldus Spong.

Verder ging Spong in op de voor- en nadelen van een juryrechtspraak en de beroepsrechter die we in Nederland kennen. Hij stelt ‘een beetje ambivalent’ te zijn over juryrechtspraak, maar experimenten moeten er zeker zijn. Groot voordeel van juryrechtspraak is volgens Spong dat de jury al het bewijs tijdens de openbare zitting voor het eerst hoort (het onmiddelijkheidsbeginsel). ‘Deze grote onbevangenheid kennen we in Nederland niet.’

Over het toneelstuk was Spong zeer positief. ‘Heel mooi en er zitten een paar rake typeringen in.’ En met een knipoog: ‘het lijkt wel of regisseur Ursul de Geer een jaar stage heeft gelopen op mijn kantoor.’ Zijn debuut op het podium van het DeLaMar theater beviel Spong wel. ‘Als strafrechtadvocaat moet je vaak ook een beetje acteren.’

Advocaat van de Duivel, met in de hoofdrol Waldemar Torenstra en Victor Lӧw, is vanaf nu tot en met 25 mei in verschillende theaters in Nederland te zien.

Francisca Mebius

Fotograaf Raymond van Olphen

Advertentie