Het Internationaal Strafhof in Den Haag is van plan verwoesters van erfgoed te gaan vervolgen. De eerste die aan de beurt is, is Ahmed al Mahdi, schrijft het Parool. Hij wordt door de aanklagers verantwoordelijk gehouden voor het vernielen van onder meer de Sidi Jahjamoskee, een zes eeuwenoud gebouw in Timboektoe in Mali.

Het is de eerste keer dat de aanklagers een zaak voeren wegens aanvallen op religieuze en historische monumenten als oorlogsmisdaad. Volgens hoofdaanklager Fatou Bensouda gaat het om ‘een laffe aanval op de waardigheid en identiteit van hele bevolkingsgroepen’. Bensouda wil met de vervolging het signaal afgeven dat verwoesting van cultureel erfgoed op de agenda van de aanklagers staat. Zeker na de verwoestingen die Islamitische Staat aanrichtte in de historische oasestad Palmyra vorig jaar. ‘Zulke aanvallen raken de hele mensheid. We moeten ons hiertegen verzetten’, aldus Bensouda.

De aanklagers stellen Al Mahdi verantwoordelijk voor de sloop van tien monumenten, waaronder de Sidi Jahja-moskee. Hij behoorde volgens de aanklacht tot de opstandelingen van Ansar Dine, die onder de vlag van Al-Qaida opereren.

Francisca Mebius

Advertentie