Advocatenkantoren moeten in de toekomst op een andere manier aangestuurd worden. En hiervoor moet vooral niet naar de eigen sector, maar naar andere sectoren, worden gekeken. Dat zei Bas Boris Visser, partner bij Clifford Chance, vandaag tijdens Advocatie Live.

‘Neem bijvoorbeeld accountantskantoren. Die hebben de laatste jaren hele grote stappen gezet door te investeren in nieuwe rollen en technologie,’ zei Visser in de Fabrique (Utrecht). Visser ging in debat met Frederieke Leeflang, partner bij Boekel, en Jaap Bosman, principal partner bij TGO Consulting, over de toekomst van de advocatuur en de rol van technologie hierbij. Volgens de partners is de impact van technologie groot en kan op dit punt binnen de advocatuur veel verbeterd worden. Leeflang vindt dat advocaten vooral niet bang moeten zijn voor technologie. Ze moeten hier juist de positieve effecten van zien. ‘Technologie maakt ons leven veel makkelijker. Dit moeten we omarmen en hierdoor efficiënter gaan werken. Dat is heel aantrekkelijk voor cliënten.’

Visser, Leeflang en Bosman zijn ervan overtuigd dat de partnerrol blijft, maar dat in de toekomst bijvoorbeeld het werk van een stagiaire kan worden gedaan door een robot. Het is volgens Bosman belangrijk dat er gekeken gaat worden naar een andere samenstelling van een kantoor. ‘We moeten naar slimme computers, mensen die op procesmanagement letten en partners moeten meer nog dan nu toegevoegde waarde bieden. In de toekomst zullen er door technologische ontwikkeling minder partners zijn, die moet je dus heel goed opleiden.’ Visser ziet innovatie als een geweldige manier om jonge mensen te binden aan je kantoor. Leeflang is van mening dat er voor de toekomst meer aandacht moet komen voor persoonlijke ontwikkeling van advocaten. ‘Hier kan de beroepsopleiding ook een rol in spelen. Investeren in je talent is heel belangrijk.’

Francisca Mebius

Advertentie