Eenheden van de Turkse terrorismepolitie hebben gisterochtend in Istanbul vroeg een inval gedaan bij advocaten van de Libertarian Lawyers Association (ÖHD). Negen advocaten werden gearresteerd en overgebracht naar Vatan Emniyet, het extra beveiligde politiebureau voor terrorismeverdachten. 

De gearresteerde advocaten zijn Ramazan Demir, İrfan Arasan, Ayşe Acinikli, Şefik Çelik, Adem Çalışçı, Ayşe Başar, Tamer Doğan, Mustafa Ruzgar en Hüseyin Boğatekin. Demir trad vorig jaar nog op voor Frederique Geerdink, de Nederlandse journalist die vorig jaar Turkije werd uitgezet. Een van Boğatekins cliënten was een vrouw die vorige week een zelfmoordaanslag pleegde in Ankara.

Bij de invallen was geen deken aanwezig. Waar de advocaten precies van worden verdacht is onduidelijk, er zou een geheimhoudingbevel rusten op de zaak, vertelde OHD-advocaat Banu Güveren gisteren aan de Turkse nieuwsorganisatie Bianet. De kans dat de advocaten maandenlang in voorlopige hechtenis zullen moeten blijven is groot. Pas als de Officier van Justitie de tenlastelegging rond heeft, wordt het dossier vrijgegeven.

De timing van de inval is opvallend: juist vandaag vond een nieuwe zitting plaats in het slepende proces tegen 46 advocaten die worden verdacht van banden met de KCK, de politieke tak van de PKK. Maar de zitting duurde nog geen half uur, vertelt een proceswaarnemer van Lawyers for Lawyers. De ÖHD-advocaten waren betrokken bij de verdediging van de eerder gearresteerde advocaten. Uit protest tegen de nieuwe arrestaties, en omdat de gearresteerde advocaten deel uitmaakten van de verdediging van de 46 advocaten, hebben zij de rechtszaal verlaten, aldus een proceswaarnemer van Lawyers for Lawyers. Ze zeiden: ‘Nu onze advocaten zijn aangehouden, kunnen we ons niet verdedigen.[…] Het werken wordt ons zo onmogelijk gemaakt. Maar we wijken niet voor de machthebbers.’

Tatiana Scheltema

 

Advertentie