Het getuigenverhoor loopt uit en je móet echt weg. Wat moet je doen? Het Hof van Discipline geeft kaders. 

Mr. X stond in hoger beroep een cliënt bij die voor stalking was veroordeeld. Er kwam een getuigenverhoor. Mr. X ging erheen; zijn cliënt had hij niet uitgenodigd en ook niet bij de voorbereiding betrokken.

Het verhoor begon later dan gepland, en halverwege moest de raadsheer-commissaris er tijdelijk tussenuit – even in een andere zaal uitspraak doen. Mr. X raakte in tijdnood en hij was ook pissig omdat met zíjn agenda niemand rekening hield. Halverwege de tweede getuige vroeg hij de rechter verder zijn vragen aan getuige twee en drie te stellen. Hij leverde een keurig vragenlijstje in en vertrok.

Mr. X zat fout omdat hij zijn cliënt niet bij de voorbereiding had betrokken en de datum van het verhoor niet had verteld. Dat vond de Bossche raad van discipline, en het Hof van Discipline is het daarmee eens.

En dat weglopen tijdens een verhoor? Daarvoor geeft het Hof een algemene regel. Als een verhoor zodanig uitloopt dat de raadsman niet langer aanwezig kan zijn, kan hij het verhoor alleen verlaten met achterlating van schriftelijke vragen als hij dat vooraf, of ter plekke telefonisch, met zijn cliënt heeft afgestemd. En anders moet hij aanhouding vragen.

Mr. X had dat niet gedaan en kreeg een waarschuwing.

Het staat niet in de uitspraak, maar het Hof zal toch vast ook wel bedoelen dat de advocaat eerst heel goed zelf moeten bedenken of het belang van de cliënt wel gediend is met zo’n door de r-c opgelepeld vragenlijstje. Anders kan hij beter meteen aanhouding vragen. Want getuigen horen, dat is toch ook en vooral waar nodig dóórvragen?

Trudeke Sillevis Smitt

Trudeke

Trudeke Sillevis Smitt

Freelance redacteur

Profile page
Advertentie