Vluchtelingen die aankomen in Griekenland moeten voor ze worden teruggestuurd naar Turkije rechtsbijstand krijgen. De Amsterdamse advocaten Wil Eikelboom en Flip Schüller trokken woensdag naar Lesbos om te zien of dat gebeurt en hoe zij kunnen helpen.

Vandaag ging de Turkije-deal in: vluchtelingen die illegaal de Egeïsche zee oversteken kunnen teruggestuurd worden naar Turkije. De asielaanvraag moet dan versneld in Griekenland worden verwerkt. De afspraak vormde aanleiding voor Eikelboom en Schüller (beiden advocaat bij Prakken d’Oliveira) om af te reizen naar het Griekse eiland. ‘Het idee van de deal is dat aankomende vluchtelingen rechtsbijstand krijgen,’ zegt Eikelboom. ‘We zijn bang dat dat niet gebeurt. Daarom gaan we kijken of de vluchtelingen inderdaad worden bijgestaan en wat wij kunnen doen.’

Eikelboom verwacht op basis van contact met mensen die er nu al zijn dat het moeilijk wordt om toegang te krijgen tot de vluchtelingen. Ook is veel nog onduidelijk. Griekenland heeft in haast procedures aangepast; die waren eerder niet in lijn met de procedurerichtlijn. Maar in welke taal die procedure zullen zijn en wat het verloop is, weet Eikelboom bijvoorbeeld nog niet. ‘Die onduidelijkheid is een van de redenen dat we gaan. Het is moeilijk vanaf hier de vinger eronder te krijgen. Daarom gaan we op verkenningsmissie.’

De Amsterdamse advocaten verblijven een paar dagen op het Griekse eiland. Hun inzet is pro bono. ‘We proberen wel wat geld bij elkaar te krijgen om het kostendekkend te maken, maar we verdienen er niks aan.’ Wie Eikelboom en Schüller wil helpen: het tweetal zou graag een mobiele printer lenen om ter plekke te gebruiken.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie