Toen vastgoedadvocaat Willemijn Jansen in oktober getuige was van duizenden vluchtelingen die aankwamen op Lesbos en zelf letterlijk mensen uit het water haalde, wist ze het zeker: ‘Ik wil meer doen en een verschil maken.’ Binnen nu en drie weken reist ze opnieuw af en zoekt ze advocaten die mee willen.

Door de gesloten overeenkomst tussen de EU en Turkije en het sluiten van de grenzen, is er in Griekenland een patstelling ontstaan en weten de Grieken niet meer hoe nu verder. Ruim 15.000 mensen zitten hierdoor langs de grens bij Idomeni (Griekenland) in tentjes vast. Vanuit Stichting Aware and Share is de afgelopen maand grote verontrusting ontstaan over met name de manier waarop de asielprocedure voor gezinshereniging in deze streek verloopt. Jansen: ‘En de situatie wordt met de dag slechter, onder meer doordat er te weinig mankracht aanwezig is. Ik hoop dat ik een verschil kan maken, al is het maar voor één gezin.’

Jansen heeft samen met de stichting een plan gemaakt om op korte termijn met een groep advocaten en juristen naar Idomeni af te reizen. ‘Ons doel is in eerste instantie om juiste praktische en juridische informatie te verstrekken aan vluchtelingen over gezinshereniging en te helpen met de aanvragen. Verder willen we veel observeren en als het kan mensenrechtenschendingen aan de kaak stellen, al dan niet via Griekse advocaten.’

Jansen heeft inmiddels ook contact gelegd met de UNHCR (the UN Refugee Agency), Save the Children en een netwerk van (internationale) advocaten die zich richt op gezinshereniging en die met ons ter plekke vragen van vluchtelingen beantwoordt. Met Save the Children wil Jansen bereiken dat er contact kan worden gelegd met ‘unaccompanied children’. ‘Er reizen heel veel kinderen alleen. Omdat ze de familie zijn kwijtgeraakt, of omdat ze bijvoorbeeld vooruitgestuurd zijn. Kinderen worden opgevangen in onder meer gevangenissen, maar worden verder aan hun lot overgelaten. Ook hier wil ik een verschil maken.’

Jansen hoopt dat ze met zo’n tien advocaten namens de Stichting Aware and Share af kan reizen naar Idomeni. Heeft u interesse, neem dan contact op met Willemijn Jansen via www.willemijnjansen.com. De kosten van ticket en onderdak zijn voor eigen rekening. Via fondsenwerving hoopt Jansen zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen om mensen te kunnen helpen.

Francisca Mebius

Advertentie