Ard van der Steur wacht het zoveelste spannend debat sinds zijn aantreden een jaar geleden. Maurice de Hond peilde dat 52 procent van de Nederlanders vindt dat de VVD’er nu moet opstappen. Wie denkt u dat volgende week minister van Veiligheid en Justitie is?

Na de val van de vorige minister van Veiligheid en Justitie in maart 2015 vroeg het Advocatenblad wie de gedroomde opvolger van Ivo Opstelten zou zijn. De advocatuur reageerde toen niet enthousiast op Van der Steur als mogelijke bekleder van die positie.

Een scenario dat vorig jaar de ronde deed voordat Van der Steur naar de Koning ging: Henk Kamp zou overstappen van Economische Zaken naar Veiligheid en Justitie. Kamp stond aan het hoofd van meerdere ministeries en hij zou Den Haag niet verlaten voor hij op elk departement minister is geweest, grapte een ingewijde destijds tegen de Volkskrant. Kamp wordt nu opnieuw genoemd.

Net als vorig jaar zoemt ook de naam van Tjibbe Joustra als nieuwe minister. Affiniteit met veiligheid heeft Joustra in elk geval, als oud nationaal coördinator terrorismebestrijding en voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Of wordt het Halbe Zijlstra? De huidige VVD-Tweede Kamerfractievoorzitter, die in het kabinet Rutte 1 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was, is geen meester in de rechten. Maar dat hoeft waarschijnlijk geen probleem te zijn wat Zijlstra zelf betreft; hij was ook geen kunstkenner, vertelde hij de Volkskrant in 2011. Zijlstra’s equivalent in de Eerste Kamer, Annemarie Jorritsma, zou ook naar voren geschoven kunnen worden.

Of blijft Van der Steur toch aan na vandaag? Hoe dan ook heeft de minister een zware kluif aan het departement met 100.000 medewerkers en een doofpotcultuur. Een splitsing van de onderdelen veiligheid en justitie  zal worden onderzocht, zei de huidige minister al toe. Ondertussen heeft Van der Steur ook een meerjarig cultuurverandertraject gestart op zijn ministerie.

Wie is volgende week minister van Veiligheid en Justitie denkt u? Laat uw stem achter in de poll.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie