Kan een robot een contract opstellen en een scheidingsmediation doen? Wat houdt de meldplicht datalekken precies in, en hoe kan een advocaat zijn data goed beveiligen? Hierover ging het onder meer tijdens het derde NOvA Innovatieplatform op 5 april in de Rotterdamse Kunsthal.

‘Wie heeft de afgelopen twaalf maanden serieus geïnvesteerd in nieuwe technologie?,’ vraagt Beatrijs van Selm, business developer bij advocatenkantoor Conway & Partners. In de zaal van de Kunsthal in Rotterdam zitten rond de tweehonderd advocaten. Slechts enkele handen gaan de lucht in. Van Selm benadrukt het belang van investeren in technologie. ‘Spring op tijd op de technologische trein. Kantoren kunnen samen optrekken, informatie uitwisselen over technologische ontwikkelingen. Durf te ondernemen.’

Voorbeelden uit de Verenigde Staten laten zien hoe technologische ontwikkelingen de juridische markt beïnvloeden, zegt Philip de Roos. Rocket Lawyer is zo’n voorbeeld. Dit is een platform waar doe-het-zelf-juristen terecht kunnen voor hun vragen over recht. De Roos is oprichter van Legalloyd, een legal tech start-up die legal selfservice aanbiedt. Binnen zijn kantoor werken advocaten samen met softwareontwikkelaars. Hij raadt andere advocaten hetzelfde aan. ‘Haal software ontwikkelaars binnen je organisatie. Dat is een interessante weg. Als juristen en programmeurs gaan samenwerken, ontstaan er nieuwe dingen.’

Veel juridische diensten zijn volgens De Roos te automatiseren. Een advocaat in de zaal vraagt of een robot contracten kan opstellen. ‘Ik denk zelf namelijk van niet.’ De Roos: ‘Bij ons gebeurt dat al.’ ‘En kan een robot een scheidingsmediation doen?’, vraagt een andere advocaat. ‘Dat zal nog wel even duren, voordat dat kan,’ antwoordt De Roos.

Naast de robotisering staat de meldplicht datalekken centraal tijdens het innovatieplatform. Advocaten moeten per 1 januari 2016 een datalek melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Van een datalek is sprake als persoonsgegevens vernietigd zijn of (mogelijk) in handen vallen van een ongeautoriseerde derde. Advocaten kunnen hiervoor een boete krijgen. ‘Het gevoel van urgentie over het voorkomen van datalekken is niet hoog,’ zegt Thomas van Essen, partner bij SOLV. ‘Veel advocaten hebben geen idee wat er met hun data gebeurt,’ zegt Olaf van Haperen, managing partner bij Kneppelhout & Korthals Advocaten. Wat moeten advocaten doen om hun data goed te beschermen? Van Essen: ‘Je moet ervoor zorgen dat je informatie veilig gaat delen. Besef je welke gegevens je onder je hebt, en waar deze gegevens zich bevinden.’ Volgens Dave Maasland, managing director bij Eset Nederland, moeten advocaten sterke wachtwoorden maken. ‘Maak een lange zin met spaties.’ Daarbij wijst hij erop dat advocaten hun bestanden op de harde schijf van hun computer moeten vergrendelen.

Bij de borrel, na afloop, vraagt Paul Paasschens, directeur van Balieplus, zich ook af of advocaten wel genoeg doordrongen zijn van de urgentie van het nemen van preventieve maatregelen tegen datalekken. Hij raadt advocaten aan al hun bestanden op te slaan bij een goede cloud provider. ‘Er zijn mensen die bang zijn dat de cloud provider wordt gehackt, maar het is altijd veiliger dan de slecht beveiligde server onder de trap.’ Daarbij wijst Paasschens erop dat advocaten ervoor moeten zorgen dat de harde schijf van hun computer versleuteld is. ‘Heel simpel om te doen, maar je moet het wel doen.’

Algemeen deken Bart van Tongeren zegt dat hij zich er zorgen over maakt dat de kantoren die niet innoveren, een moeilijke tijd tegemoet gaan. ‘Je moet meegaan met de technologische ontwikkelingen en je verplaatsen in hetgeen cliënten willen. Je moet hun vraag eigenlijk al voor zijn. Ontwikkel een digitaal dossier dat inzichtelijk is voor cliënten. Zorg ook voor modellen waar cliënten zich online op kunnen abonneren, zoals mijn eigen kantoor ook doet. En daarbij, een goede tip die ik vanmiddag hoorde: neem een goede programmeur in dienst.’

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie