De 150 euro voor verhoorbijstand is niet onrechtmatig, oordeelde de voorzieningenrechter onlangs. Maar wel onrendabel, stellen advocaten. Wat te doen? Stoppen of doorgaan met piketdiensten?

Leon Rommy, advocaat bij Kuijpers & Nillesen Advocaten in Amsterdam: 

‘Me laten schrappen van de piketlijst was nooit aan de orde. Als beginnend advocaat heb ik het piket nodig om een klantenbestand op te bouwen. In Amsterdam zijn acht van de tien zaken tijdens je piketdienst niet wereldschokkend. Verhoren duren dan niet zo lang; 150 euro volstaat in die gevallen. Vervelender wordt het bij grote zaken of waarin vaker dan één keer verhoord wordt. Dan is dat bedrag een habbekrats. En het is meer dan het geld; je draait een dag piket en in de dagen daarna moet je eigenlijk je agenda vrijhouden om verhoren bij te wonen. Daar heb ik wel moeite mee.’

Meike Lubbers, advocaat bij De Haan Advocaten in Groningen: 

‘Vóór de uitspraak in het kort geding tegen de staat hadden advocaten in de noordelijke provincies afgesproken niet mee te werken aan verhoren.  We wezen onze cliënten wel op het recht en op de kans dat ze heen gezonden zouden worden. Na de uitspraak konden we deze staking niet volhouden. We gaan nu wel naar verhoren. In de kleinere zaken zit ik er maximaal anderhalf uur bij. Dat geven we ook aan bij de politieagenten zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Bij grotere zaken schuiven we wel de hele tijd aan, ondanks de veel te lage vergoeding. Daar zijn de belangen te groot.’

Rogier Hörchner, advocaat bij Hörchner Advocaten in Breda: 

‘Eerst hebben we heel hard aan de bel getrokken over de vergoeding. Maar als er dan niets verandert, moeten we voor onszelf kiezen. Dus na de uitspraak zijn wij als kantoor gestopt met piketdiensten. Ik kreeg toevallig net een brief van de Raad voor Rechtsbijstand, met dik onderstreept dat de wijziging is doorgekomen. Als je op de piketlijst staat, zie ik dat als een echte verplichting om die mensen te helpen. Als je meedoet, moet je echt meedoen en dat kan zo niet. Wij zijn gelukkig niet zo afhankelijk van piketdiensten. Maar er zijn genoeg kantoren die nu in de problemen komen.’

Advertentie