Advocatenkantoren die hun kantoororganisatie orde-compliant willen krijgen, kunnen nu advies inwinnen bij oud-deken en advocaat Bas Martens en Suzanne Hendrickx van SHE Legal. Het samenwerkingsverband Advius richt zich op het voorkomen van problemen met de deken, de Belastingdienst en andere toezichthouders.

‘In andere sectoren zijn compliance adviseurs gangbaar, maar in de advocatuur nog niet. Wij zagen een behoefte op dat vlak,’ zegt Bas Martens, die tot 2015 deken in Den Haag was en tussen 2013 en 2015 voorzitter van het landelijk dekenberaad. ‘Kantoren willen compliant zijn en moeten dat ook zijn. Wij maken dat heel praktisch.’

Advius blijft weg van toezicht. ‘Daar komen we niet aan,’ zegt Martens. ‘Op kantoren die een probleem met de deken hebben of dreigen te hebben richten we ons niet. We adviseren kantoren die willen weten hoe het nou zit met opdrachtbevestigingen, het kantoorhandboek, derdengeldenrekeningen. Maar we adviseren bijvoorbeeld ook over hoe dossiers Wwft-compliant moeten worden ingericht of hoe je problemen met de Belastingdienst of Autoriteit Persoonsgegevens voorkomt.’

Het compliance-advieskantoor is ontstaan als samenwerkingsverband tussen advocatenkantoor DelissenMartens en SHE Legal, het bedrijf van Suzanne Hendrickx, die daarnaast werkt als senior stafjurist van de Haagse orde. Advius opereert landelijk, maar Martens en Hendrickx verrichten gezien hun (eerdere) orde-werk geen opdrachten in Den Haag.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie