Een advocaat die alleen procesbewaker is, of geen advocaat; die twee opties leek de rechtbank vrijdag slechts te zien voor Aydin C. Maar de rechtbank houdt de zaak nu toch aan, omdat er geen advocaat is gevonden. 

De rechtbank stelde vrijdag de inhoudelijke behandeling in de zaak van Aydin C. een halve dag uit. Zo kon misschien een advocaat gevonden, nadat Robert Malewicz donderdag de verdediging neerlegde omdat hij onvoldoende voorbereidingstijd had gekregen. Die toegevoegde advocaat zou slechts procesbewaker kunnen zijn; het omvangrijke dossier zou niet in een halve dag te bestuderen zijn.

Maandagmiddag bleek dat de rechtbank geen advocaat had gevonden. Dat zou ook niet snel gebeuren, verwachtte de rechtbank.  De officier van justitie pleitte voor aanhouding; een zaak zonder rechtsbijstand kan niet. Ook Aydin C. liet weten een eerlijk proces te willen krijgen en wilde daarom een advocaat die het dossier kent. ‘Uiteindelijk concludeerde iedereen: zonder advocaat kunnen we niet verder,’ vertelt Malewicz, die als toehoorder in de zaal zat. De rechtbank besloot uiteindelijk tot aanhouding voor onbepaalde tijd.

De zaak tegen Aydin C. gaat in het najaar weer verder, met Malewicz als advocaat van de verdachte: ‘Ik heb net de verdediging weer opgepakt.’ De strafpleiter had eerder aanhouding gevraagd tot vlak na de zomer. Nu komt er waarschijnlijk langer uitstel in de zaak. ‘Er is te weinig capaciteit bij de rechterlijke macht. De rechters zitten klem en kunnen niet schuiven in hun rooster,’ zegt Malewicz. ‘Dat verwijt ik de rechterlijke macht niet, wel de politiek. We hebben het de hele tijd over “meer blauw op straat” en “crime fighten”, maar die zaken komen uiteindelijk voor de rechter. En als je er daar dan door al dat bezuinigen veel te weinig van hebt, dan krijg je dit soort incidenten.’

Nathalie Gloudemans-Voogd

 

Advertentie