Maatwerk, dat leveren advocaten vinden ze zelf, terwijl cliënten het meer als bulkwerk zien. Die commoditisering ondermijnt het traditionele business model van de advocatuur, is de conclusie van een onderzoek gedaan door TGO Consulting. 

Uit het onderzoek blijkt dat cliënten aangeven dat wat hen betreft verschillende advocatenkantoren en meerdere advocaten hun vragen even goed kunnen beantwoorden. Juridische dienstverlening is wat hen betreft een ‘commodity‘ geworden: bulkwerk. Volgens TGO Consulting drijft dit de prijs omlaag. Bedrijfsjuristen zijn al jaren bezig de kosten van outside counsel te verminderen.

Tegelijkertijd rapporteren advocatenkantoren ‘business as usual‘. Uit het onderzoek van TGO Consulting blijkt dat er volgens zestig procent van de advocatenkantoren die meewerkten geen druk op de tarieven staat.

Een verklaring voor deze paradox is volgens het consultancybureau dat bedrijven het werk verdelen onder minder prominente advocatenkantoren of alternatieve juridische dienstverleners danwel intern houden. Cliënten vertellen hun advocaten vervolgens niet dat ze hen te duur vinden, waardoor advocatenkantoren geloven dat alles nog steeds in orde is.

Volgens TGO Consulting zullen advocatenkantoren de impact van commoditisering moeten herkennen en hun bedrijfsmodel moeten aanpassen naar lagere tarieven, om te voorkomen dat ze eindigen als Swiss Air. Vijfentwintig jaar geleden geloofden traditionele vliegtuigmaatschappijen ook niet dat passagiers geïnteresseerd zouden zijn in goedkope vluchten zonder maaltijd. Sinds de komst van Easyjet en Ryanair hebben de traditionele vliegtuigmaatschappijen moeite om te concurreren op prijs vanwege hun business model, geënt op de glamoureuze manier van vliegen en verstrekken van lekkers.

TGO Consulting, mede opgericht door de auteurs van het boek Death of a law firm, ondervroegen de afgelopen maanden vijftien general counsels van internationale bedrijven. Senior advocaten van meer dan honderd Europese advocatenkantoren gaven hun feedback anoniem.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie