Geen misdrijf maar zelfdoding, concludeert de politie bij sommige sterfgevallen onder verdachte omstandigheden. Daardoor blijven nabestaanden met veel vragen zitten. Dat soort zaken worden dit najaar in het nieuwe tv-programma ‘Moord of zelfmoord’ opnieuw onderzocht. Advocaten kunnen hun eigen cold cases aanmelden bij de makers.

Bracht iemand zichzelf om het leven, of was er sprake van moord, een ongeval of een erfelijke aandoening? Soms weten nabestaanden niks over de verdachte omstandigheden waarin een geliefde overleed, terwijl er wel een dossier is. Als de politie oordeelt dat er geen sprake is van een misdrijf, dan bestaat er geen recht op een dossier. ‘Ontzettend frustrerend voor de nabestaanden,’ noemt advocaat Sébas Diekstra dat. ‘Als de overheid niets meer onderzoekt, dan moeten nabestaanden het recht hebben om zelf nader onderzoek te initiëren. Daarvoor is een dossier onmisbaar. Iedereen heeft immers het recht heeft om te weten waaraan een geliefde is overleden.’

Cold cases onder de aandacht te blijven brengen ziet Diekstra als zijn levenswerk. Daarom werkt hij ook mee aan het nieuwe SBS-programma ‘Moord of zelfmoord’, waarin een team van experts alle mogelijke scenario’s nog eens naloopt. ‘Ik kom regelmatig advocaten tegen die met een dergelijke zaak in hun maag zitten,’ zegt Diekstra. ‘Met dit programma kunnen we ervoor zorgen dat families niet meer met prangende vragen achterblijven.’

‘Moord of zelfmoord’ wordt vanaf dit najaar uitgezonden. Naast een aantal zaken uit de praktijk van Diekstra kunnen andere advocaten ook een eigen zaak aanmelden en hun eigen verhaal doen.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advocaten die een cold case onder hun hoede hebben en mee willen werken aan het programma kunnen een e-mail sturen naar [email protected].

Advertentie