‘De uitspraak dat Turkije onveilig is, is een bevestiging van wat juristen, advocaten en mensenrechtenorganisaties al maanden roepen.’ Dat zegt vreemdelingenrechtadvocaat Wil Eikelboom over de uitspraak van het Appeals Committee op het Griekse eiland Lesbos waar de Volkskrant vandaag over berichtte.

Het Appeals Committee bepaalde afgelopen weekeinde dat een Syrische vluchteling niet naar Turkije mag worden teruggestuurd omdat dat land niet veilig zou zijn voor vluchtelingen. Turkije kan Syrische vluchtelingen niet de rechten garanderen die hun volgens het VN-vluchtelingenverdrag toekomen, is te lezen in de uitspraak. De Syriër was in beroep gegaan tegen het afwijzen van zijn asielverzoek.

Volgens Eikelboom komt hiermee de overeenkomst tussen Turkije en de EU rondom het terugsturen van vluchtelingen in gevaar. ‘Het is een duidelijke realitycheck voor belangrijke aannames in de deal. Een absolute voorwaarde was dat Turkije veilig genoeg zou zijn voor vluchtelingen. Als nu blijkt dat dat niet zo is, zal de deal komen te vervallen.’

Men verwacht dat er met de uitspraak meer asielzoekers in beroep zullen gaan tegen een afwijzing. Dit zal wederom vertraging opleveren. Eikelboom: ‘Griekenland kan de asielaanvragen op dit moment al totaal niet aan. Er zijn duizenden asielzoekers die al maanden wachten op asiel. De druk op Griekenland wordt enorm wanneer Turkije niet langer als veilig land wordt gezien. Het wordt dan haast onhoudbaar om de grenzen dicht te houden.’

Eikelboom noemt wel een voorbehoud bij de uitspraak. ‘Het gaat om een uitspraak van de Appeals Committee. Dat is een beroepscommissie en niet de rechterlijke macht zelf. De uitspraak is dus aan te vechten door de Griekse overheid en is daarmee niet definitief.’ Volgens Eikelboom geeft Griekenland met de uitspraak wel een duidelijk statement af. ‘Ze laten hiermee weten dat ze zich niet de wet laten voorschrijven door Europa.’

Francisca Mebius

 

 

 

Advertentie