Voor de togaboot die 6 augustus gaat meevaren tijdens de Gay Pride Canal Parade in Amsterdam hebben zich inmiddels 55 advocaten aangemeld. Er zijn nog ongeveer vijftien deelnemers nodig om uit de kosten te komen. Dat zegt de Amsterdamse advocaat en initiatiefnemer Eric Steller.

Het streven van Steller en zijn mede-initiatiefnemer Veerle Hammerstein was om zo’n 100 aanmeldingen binnen te krijgen, waarvan maximaal zestig advocaten en minimaal twintig rechters en twintig officieren van justitie. Vorige week ontstond er ophef omdat rechters en officieren van justitie vanuit hun organisaties geadviseerd werden om niet mee te varen. Het Amsterdamse Openbaar Ministerie en verschillende rechtbanken vinden het niet correct om te feesten in toga. Evenmin is het de bedoeling dat officieren van justitie en rechters samen met advocaten feesten.

Steller spreekt van vreemde argumenten om niet mee te varen. ‘Het OM wil zich neutraal opstellen, maar dat snap ik niet in relatie tot deze togaboot. Het verbod op discriminatie is verankerd in onze wet en samenleving.’ Voor wat betreft het niet samen mogen feesten met advocaten noemt Steller tal van feestjes op waarbij dit wel gebeurt. ‘Neem het jaarlijkse Kabarepa in Haarlem. En waarom kunnen rechters en officieren van justitie, als ze onafhankelijk ten opzichte van procespartijen willen staan, wel met elkaar feesten op bijvoorbeeld het eindejaarsfeest bij de rechtbank in Amsterdam maar niet met advocaten erbij?’

Na het advies om niet mee te varen met de togaboot is er niet een rechter of officier van justitie over die mee zal varen op 6 augustus. Daarvoor hadden volgens Steller ongeveer twintig rechters en officieren te kennen gegeven mee te willen varen. De advocaat geeft de moed echter niet op. ‘We gaan nu varen met iets minder mensen, maar het wordt sowieso een mooi feest met roze befjes, dj’s en hopelijk een danskooi.’

Francisca Mebius

Advertentie