Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft zijn voorstel om veroordeelden een eigen bijdrage te laten betalen voor de kosten van strafvordering en slachtofferzorg niet doorgezet. Het debat dinsdag in de Eerste Kamer leverde de bewindsman zoveel kritische vragen op dat hij besloot zijn huiswerk over te doen. 

VVD-minister Van der Steur wil veroordeelden laten meebetalen aan de kosten voor justitie, politie en slachtofferhulp. Die rekening kan behoorlijk oplopen. Wie veroordeeld wordt door een kantonrechter, bijvoorbeeld voor een zware verkeersovertreding, kan boven op zijn straf een rekening tot 375 euro verwachten. Bij grotere zaken zijn bedragen tot 1975 euro mogelijk.

De senaat had dinsdag weinig fiducie in het wetsvoorstel van Van der Steur. Principieel onjuist, luidde het oordeel van verschillende fracties, in navolging van eerdere kritiek door de Raad van State, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, de Raad voor de Rechtspraak en de Nederlandse Orde van Advocaten. Diverse senatoren vreesden dat de eigen bijdrage als extra straf zal worden gezien.

De weerstand tegen het wetsvoorstel was zo groot, dat Van der Steur besloot niet verder het debat aan te gaan. In plaats daarvan vroeg hij de Eerste Kamer het wetsvoorstel aan te houden.

Klik hier voor het volledige verslag van de Eerste Kamer

Advertentie