De Nederlandse orde van advocaten heeft de Eerste Kamer per brief op het hart gedrukt een drastische herziening van het Wetboek van Strafvordering tegen te houden. Volgens de NOvA zijn er andere zaken die om voorrang schreeuwen.

Den Haag doet er beter aan te investeren in politie, Openbaar Ministerie, de zittende magistratuur en de advocatuur en daarmee het functioneren van de gehele keten te verbeteren, stelt de orde. De NOvA wijst op een recent onderzoeksrapport over de recherche en op het jaarbericht van het Openbaar Ministerie. Die tonen nog maar eens aan dat investeringen in opsporing en Openbaar Ministerie de hoogste prioriteit moet hebben. Een ingrijpende herziening van het Wetboek van Stafvordering staat allerminst op de eerste plaats, stelt de orde.

De NOvA dringt verder aan op de benoeming van een regeringscommissaris, die het project in goede banen moet leiden. Die wens was ook al neergelegd bij de Tweede Kamer, maar die lijkt daar vooralsnog niet voor te voelen.

De Eerste Kamer praat naar verwachting later dit jaar over de plannen van het kabinet om het Wetboek van Strafvordering te herzien.

Klik hier voor de volledige brief van de NOva aan de Eerste Kamer

Advertentie