Een Jonge Balie, maar dan voor jonge zelfstandige advocaten. Dat is het doel van advocaat-stagiaire-ondernemer Suzanne Arakelyan (27) van AKL Advocatuur in Schiedam. Afgelopen vrijdag werd met de oprichting van Stichting Jonge Ondernemende Advocaten de eerste stap gezet.

Arakelyan begon na haar rechtenstudie bijna drie jaar geleden een eigen juridisch adviesbureau. Bijna een jaar geleden besloot ze dit om te zetten in een advocatenkantoor en begon ze met de beroepsopleiding. ‘Als startende advocaat-stagiaire-ondernemer loop je tegen zoveel zaken aan die te maken hebben met het runnen van een eigen bedrijf. Je wordt echt in het diepe gegooid. Ik zat met vragen over acquisitie, promotie en marketing. Maar ook simpele vragen als welke printer het beste is of welke systemen je het beste kan gebruiken. En vragen over bijvoorbeeld financiën en boekhouding komen op je af. Zaken die niet aan bod komen binnen de beroepsopleiding.’

Al snel vond de jonge advocaat lotgenoten uit haar regio. Samen met een andere advocaat-stagiaire-ondernemer organiseerde ze in het voorjaar binnen het arrondissement Rotterdam een eerste bijeenkomst over marketing waar zo’n 15 jonge advocaten bij aanwezig waren. Maandag 27 juni volgt de volgende bijeenkomst. Er komt dan een lid van de Raad van de Orde vertellen over wet- en regelgeving. ‘Vanaf dat moment is het voor jonge advocaat-ondernemers, die de beroepsopleiding volgen of hier net mee klaar zijn, mogelijk om zich aan te sluiten bij de stichting waarvan het bestuur nu uit vier jonge advocaten bestaat.’

Het doel van Arakelyan is dat uiteindelijk alle advocaat-stagiaire-ondernemers lid zijn van haar stichting.  Ze denkt dat dit zeker haalbaar is, omdat het met name voor advocaat-stagiaire-ondernemers veel fijner is om te overleggen met lotgenoten dan met advocaat-stagiaires van andere, grotere kantoren. ‘Die hebben niet echt te maken met ondernemersvragen. Zij krijgen toch wel zaken toegewezen. Ik hoop met de stichting een netwerk van jonge advocaat-ondernemers op te bouwen die elkaar weten te vinden, regelmatig afspreken om ideeën uit te wisselen en te overleggen over zaken uit de praktijk waar ze tegenaan lopen en om bijvoorbeeld jurisprudentie mee te bespreken. Zo kun je van elkaar leren en dan is het ook makkelijker om klanten naar elkaar door te verwijzen. Dat doe ik toch liever naar een beginnend ondernemer dan naar een advocaat-stagiaire bij een groter kantoor. De gunfactor speelt hierin een belangrijke rol.’

Francisca Mebius

Advertentie