De politie houdt steeds meer verdachten onnodig lang vast. Dat zeggen verschillende strafrechtadvocaten vanmorgen tegen BNR Nieuwsradio.

In principe mag de politie een aangehouden verdachte zes uur vasthouden voor verhoor, of maximaal vijftien uur als iemand ‘s-avonds of ‘s-nachts is aangehouden. De Officier van Justitie mag dit met nog eens zes uur verlengen. Als de politie dan toch nog meer tijd nodig heeft, kan een verdachte in verzekering worden gesteld voor een periode van drie dagen.

En dit laatste gebeurt te vaak, vinden advocaten. ‘Dat is eigenlijk niet de bedoeling’, zegt Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. ‘In de eerste zes uur moet je zaken normaal gesproken klaren.’

Advocaat Sébas Diekstra constateert dat als iemand eenmaal in verzekering is gesteld de tijdsdruk ineens weg is. ‘Op het moment dat mensen daarin gaan – merk je ook aan de zijde van de justitiële autoriteiten – dan heeft het niet zo’n haast meer aan de andere kant. En dan zie je soms dat mensen een dag, en zelfs twee dagen, eigenlijk onnodig, dat is de beste term, vastzitten.’

Ook het feit dat verdachten sinds 1 maart recht op een advocaat bij het politieverhoor hebben, helpt volgens Diekstra niet mee. ‘Het kost vaak veel tijd voordat het lukt een advocaat bij het verhoor te krijgen. Dat neemt zoveel tijd in beslag, alleen al het afstemmen en het aanwezig zijn daarbij.’

‘Er wordt een enorme wissel getrokken op de advocaten die nu strafpiketdiensten draaien,’ stelt Diekstra. ‘Die krijgen een reeks meldingen, moeten bij de verhoren zitten en ze zijn soms dagen bezig met het uitwerken van één piketdienst. Voorheen was dit gewoon een halve dag.’ Volgens Diekstra legt dit een enorm beslag op de capaciteit van de advocatuur wat ook gevolgen heeft voor de mensen die gedetineerd zitten. ‘Maar dat laat onverlet dat er al zoveel winst kan worden behaald alleen al door bij de opsporing dingen beter te regelen. De politie werkt niet altijd even snel, onder meer vanwege een lage bezetting. Ook duurt het uitwerken van verhoren door de politie soms erg lang.’

De Nationale Politie laat aan BNR Nieuwsradio weten dat het aantal mensen dat in verzekering wordt gesteld niet wordt bijgehouden.

Advertentie