Door faxproblemen bij rechtbanken en gerechtshoven zijn verstuurde processtukken niet altijd volledig aangekomen, meldt de Raad voor de rechtspraak. Hoeveel faxen tijdens de verzending zijn zoekgeraakt en in hoeverre rechtszaken daardoor zijn gehinderd is niet bekend, aldus een woordvoerder.

De problemen ontstonden door de introductie van VoIP in het faxverkeer. Vanaf vorig jaar zijn alle rechtbanken en gerechtshoven geleidelijk overgeschakeld op digitale 088-nummers.  Soms bleek de capaciteit van de verbinding niet voldoende, waardoor faxen niet goed doorkwamen, aldus de woordvoerder. ‘Dat heeft een enkele keer geleid tot vervelende situaties.’

Volgens de woordvoerder heeft het probleem zich in het hele land voorgedaan. ‘Het was geen permanent verschijnsel, het ene moment was het erger dan het andere.’

Dinsdag is de capaciteit van de faxlijnen vergroot, waarmee het probleem verholpen zou moeten zijn.

Vervanging van de fax door digitaal indienen van processtukken is een nog betere oplossing, erkent de woorvoerder van de Raad voor de rechtspraak. ‘Als processtukken digitaal via portals mogen worden ingediend, kunnen we afscheid nemen van de fax. Daar wordt aan gewerkt, maar dat zal niet van vandaag op morgen geregeld zijn.’

 

Advertentie