Is dat nou redelijk, zo’n kostenveroordeling van 1000 euro bij een enkel waarschuwinkje? Mr. X vond van niet, en ging in appel. Om van een koude kermis thuis te komen.

Oké, hij had in in 2013 en 2014 niet genoeg opleidingspunten gehaald. Maar hij had dat al in een vroeg stadium erkend, dus een zitting was niet nodig geweest, en hij had dat gebrek aan punten in 2015 méér dan goedgemaakt. Moest de raad van discipline hem nou werkelijk in zo’n niemendalzaak een proceskostenveroordeling van 1000 euro opleggen? Zou 500 euro niet redelijk zijn?

Nee hoor, niks mis met die 1000 euro, zegt het Hof van Discipline in appel. De wet kent die mogelijkheid van een proceskostenveroordeling sinds 1 januari 2015. Het is geen boete, zoals mr. X het noemt, maar een bijkomende maatregel onder Van der Steurs motto ‘de vervuiler betaalt’. Anders draait de beroepsgroep voor de kosten op. Dat de raad daar forfaitair duizend euro voor rekent, daar bemoeit het Hof zich niet mee. Dat bedrag dekt meestal niet alle kosten. In bijzondere omstandigheden kan de tuchtrechter het bedrag bijstellen, maar het Hof begrijpt best dat de raad daar in dit geval geen aanleiding voor zag.

Die 1000 euro is geen straf dus, en het Hof zegt zelfs dat het niet leed toevoegend is. Maar je zou toch eerder zeggen dat het hooguit niet zo bedóeld is. Voor mr. X is het een harde dobber – hij kreeg in het appel dat hij enkel had ingesteld om iets aan die proceskosten te doen nogmaals duizend euro om de oren. Als mr. X met die mogelijkheid geen rekening had gehouden, dan is dat zijn eigen schuld: had hij de wet maar moeten kennen. Aldus het Hof dus.

Trudeke Sillevis Smitt

 

Advertentie