De proef in een politiebureau in Breda waarbij elke dag een strafrechtadvocaat kantoor houdt, verloopt voorspoedig. Dat meldt BN De Stem.

Door de bijzondere samenwerking is er voortaan ook juridische bijstand voor verdachten van simpele vergrijpen die het Openbaar Ministerie (OM) snel zonder de rechter wil afdoen. Volgens officier van justitie Linda van den Oever en de Bredase strafrechtadvocaat Erik Thomas levert de werkwijze winst op voor alle betrokken partijen én voor de verdachte. ‘We zitten bij elkaar, in hetzelfde gebouw. Omdat de lijntjes zo kort zijn, kunnen we problemen soepel oplossen. Het proces gaat vlotter en beter.’

Uitgangspunt van de op 1 maart gestarte pilot is dat geen verdachte het politiebureau nog verlaat zonder een advocaat te hebben gesproken. Tussen 9.00 en 20.00 uur is er daarom altijd een strafrechtjurist te vinden op de zogeheten ZSM-locatie in de buurt van het hoofdbureau van politie. Via de ZSM-procedure proberen politie en OM simpele strafzaken snel af te handelen, bijvoorbeeld met een boete of werkstraf. ‘Vroeger kwam daar geen advocaat aan te pas en kregen verdachten thuis soms spijt dat ze hadden ingestemd. Dan stapten ze alsnog naar de rechter. Met de advocaat erbij doe je de zaken nu snel, goed en definitief af, wat een grote winst betekent.’

Mede-initiatiefnemer Thomas zegt dat de advocaten de verdachten voor de duur van de proef gratis bijstaan. De proef heeft volgens de partijen ook het vertrouwen tussen advocaten enerzijds en politie en OM anderzijds vergroot.

Advertentie