Advocaten zien nog steeds grote achterstanden bij het Bossche hof. Nieuwe zaken worden minimaal 52 weken aangehouden, op arresten is het lang wachten en pleidooien worden nog altijd op langere termijn gepland. Het hof zelf laat weten de achterstand inmiddels met vijftien procent te hebben verminderd. 

‘Het hof streeft ernaar de wachttijd voor arresten aan het einde van dit jaar te hebben teruggebracht,’ liet een woordvoerder van Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch het Advocatenblad in juni 2015 weten. Medio 2016 zijn de achterstanden vijftien procent minder, meldt het hof. Om de werkvoorraad weg te werken zijn extra raadsheren aangesteld en is de werkwijze van de afdeling Civiel recht aangepast. Zo worden pleidooien op langere termijn gepland. In september 2015 liet het hof de plaatselijk deken weten dat partijen bij pleidooi rekening moesten houden met een datum in 2017.

In de praktijk zijn de achterstanden nog steeds fors, en niet alleen bij pleidooi. Nieuwe zaken worden 52 weken aangehouden, blijkt uit een recent faillissementsverslag, opgemaakt door curator Remco Rosbeek (Boels Zanders). ‘Het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch heeft te kampen met achterstanden. Het Hof heeft, om die achterstanden weg te werken, een beleid ingevoerd dat nieuwe zaken 52 weken worden aangehouden,’ vermeldt het verslag. Dit is overigens geen standaard beleid, zegt een woordvoerder van het hof.

Ook SP-senator en advocaat Bob Ruers meldt nog steeds vertragingen bij het wijzen van arrest: ‘Ik heb al vijf keer aanhouding gekregen.’ In een van zijn zaken hebben partijen gezamenlijk een verzoek ingediend om arrest te krijgen. Ze wachten daarop sinds mei 2015.

Hof Den Bosch benadrukt ‘maatwerk’ te leveren en dat zaken niet worden aangehouden voor onbepaalde tijd.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Oproep: Heeft u ook ervaringen met lange achterstanden bij hoven of rechtbanken? Laat het ons weten op [email protected].

 

 

Advertentie