De lokale dekens van de NOvA gaan het gesprek aan met de 22 advocaten die meewerken aan het digitale platform ‘Rechtwijzer uit elkaar’. De dekens willen van de betrokken advocaten horen hoe zij de zorgplicht jegens hun cliënten nakomen.

‘Rechtwijzer uit elkaar’ is een digitaal platform waar echtparen online zelf hun scheiding kunnen regelen. Het platform is in 2015 ontwikkeld door de Raad voor Rechtsbijstand, de non-profit organisatie Hiil Justice Innovation en het IT-bedrijf Modria. Het Ministerie van Veiligheid & Justitie verleende subsidie aan het project.

Deze week maakte Rechtwijzer bekend inmiddels het duizendste koppel via het platform te begeleiden. De meeste scheidingen lopen nog, maar 375 gevallen zijn inmiddels afgerond. Volgens eigen klantenonderzoek  waarderen de koppels het platform met een dikke zeven. Hoewel echtparen vooral veel zelf moeten doen, is er nog wel steeds een advocaat betrokken bij de scheiding. Rechtwijzer zegt gebruik te maken van de diensten van 22 advocaten.

De Algemene Raad van de NOvA is echter in het geheel niet te spreken over ‘Rechtwijzer uit elkaar’. Volgens AR-lid Leonard Böhmer schendt iedere advocaat die meewerkt aan het platform zijn zorgplicht. ‘Als AR hebben we keer op keer gezegd dat deze internettool nuttig is als hulpmiddel voor advocaten en als voorbereidend instrument voor cliënten. Niet meer dan dat. Het is voor een advocaat onmogelijk online zijn gehele zorgplicht te voldoen.’

Böhmer somt een rijtje bezwaren op tegen Rechtwijzer. Zo is de geheimhouding van de gebruikers niet gewaarborgd en zijn advocaten niet in staat de identiteit van mensen te verifiëren. Minstens zo belangrijk vindt hij dat een familierechtadvocaat eenvoudigweg niet in staat is online zijn werk te doen. ‘De communicatie verloopt doorgaans voor vijftien procent schriftelijk en voor 85 procent mondeling. In een gesprek van een uur of twee wordt vaak duidelijk hoe de verhoudingen liggen tussen de partners. Er kunnen grote verschillen bestaan, in kennis, maar ook in emotionele verwerking. Dat bepaalt in hoge mate de verdere aanpak.’

In een recent overleg hebben de lokale dekens besloten de kat de bel aan te binden en het gesprek aan te gaan met de Rechtwijzer-advocaten. Volgens voorzitter Emilie van Empel van het landelijk dekenberaad delen de dekens de bezwaren van de AR. ‘De dekens zien toe op naleving van de gedragsregels. Het is aan elke lokale deken om te toetsen of aan de zorgplicht wordt voldaan. Dat zal elke deken van geval tot geval gaan bezien.’

De Raad voor de Rechtsbijstand zegt niet bekend te zijn met de bezwaren van de AR en derhalve nog niet te kunnen reageren. Wel is de raad graag bereid met de AR in gesprek te gaan, zegt een woordvoerster.

De NOvA toont zich daar verbaasd over. ‘We praten samen al enige tijd over onze bezwaren, dus de reactie van de Raad voor de Rechtsbijstand kunnen wij niet plaatsen’, zegt Böhmer.

Door Kees Pijnappels

Advertentie