De SP-fractie in de Tweede Kamer wil dat minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) de 900-puntengrens in de gefinancierde rechtsbijstand schrapt. SP-Kamerlid Michiel van Nispen zegt de kritiek vanuit de advocatuur op de omstreden maatregel te delen.

In een reeks schriftelijke vragen aan Van der Steur vraagt Van Nispen of de bewindsman na alle kritiek nog altijd vasthoudt aan de 900-puntengrens. Ook wil hij dat de VVD-minister nog eens uitlegt waarom het nodig is het plafond te verlagen van 2000 naar 900 punten.

Van Nispen wil ook weten of het reëel is om uit te gaan van een 36-urige werkweek voor advocaten, zoals de commissie Wolfsen doet. Hij vraagt Van der Steur daarnaast om een toelichting op het standpunt dat de sociale advocatuur minstens een kwart van de omzet van betalende klanten moet zien te krijgen.

Het SP-Kamerlid zet ook zijn vraagtekens bij de stelling dat een advocaat hetzelfde moet verdienen als een ambtenaar in salarisschaal 12, terwijl de laatste geen bedrijfskosten heeft.

In een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer eerder deze week boden alle beroepsorganisaties in de advocatuur gezamenlijk verzet tegen de 900 punten. Aanvankelijk zou de Tweede Kamer volgende week met de minister vergaderen over de rechtsbijstand. Dat debat is uitgesteld naar september. De oppositiepartij SP is de eerste die openlijk stelling neemt tegen de 900-puntengrens. De standpunten van andere TK-fracties zijn nog niet bekend.

 

Advertentie