Oud-politica en bestuurder Andrée van Es (1953) is bij koninklijk besluit benoemd tot lid van het college van toezicht (CvT) van de NOvA, zo heeft de orde woensdag bekendgemaakt. Van Es volgt per 1 januari Rein Jan Hoekstra op wiens benoeming op die datum afloopt.

Van Es werd landelijk bekend als lijsttrekker van de PSP, die later opging in GroenLinks.  Na haar vertrek uit de Tweede Kamer werkte ze onder meer bij de VPRO, De Balie, GGZ Nederland en bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook was ze wethouder in Amsterdam. Sinds 2014 is Van Es voorzitter van de Nationale UNESCO Commissie en toezichthouder bij het UMCG en de Forensische Zorgspecialisten.

Van Es is naar eigen zeggen ‘gepokt en gemazeld in het staatsbestuursrecht’. Ze beschouwt het als een eer te zijn gevraagd voor het CvT. ‘Ik ben altijd een toegewijde fan geweest van de advocatuur, als beroepsgroep die onafhankelijk staat van de overheid en dienstbaar is aan burgers die recht zoeken.’ Volgens Van Es mag de kwaliteit van de advocatuur nimmer ter discussie staan. ‘Je moet kwaliteit en integriteit uitstralen.’

Het college, een onafhankelijk orgaan van de NOvA, bestaat sinds 1 januari 2015 en ziet toe op de werking van het toezicht op advocaten en de behandeling van klachten over advocaten door de lokale dekens. De algemeen deken van de NOvA is voorzitter van het college van toezicht. Verder bestaat het college uit twee onafhankelijke kroonleden, die geen advocaat of rechter mogen zijn. Naast Hoekstra, oud-lid van de Raad van State, is dat momenteel Jan de Wit, voormalig lid van de Tweede Kamer voor de SP.

Lees hier het profiel van Andrée van Es op Wikipedia

Advertentie