De huidige beroepsopleiding, die drie jaar geleden van start is gegaan, gaat mogelijk op de schop. Komende zomer wordt een stuurgroep in het leven geroepen die de beroepsopleiding onder de loep gaat nemen. Dat is woensdag gebleken tijdens de vergadering van het College van Afgevaardigden in Utrecht.

De laatste maanden zijn er al een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd binnen de beroepsopleiding. Zo is de studielast met tien procent verminderd door keuzevakken te schrappen. Volgens algemeen deken Bart van Tongeren leeft bij de AR de wens ‘om te kijken of de huidige inrichting aan een grondiger aanpassing toe is dan de paar kleine aanpassingen die nu zijn doorgevoerd’. Hij noemt de discussies over zware studielast, de kosten en de inhoud van de beroepsopleiding en een veranderende markt de voornaamste redenen om verder te denken over de beroepsopleiding. De NOvA is momenteel bezig met het ontwikkelen van een projectstructuur om een en ander in goede banen te leiden. In de stuurgroep komen in ieder geval enkele advocaten die dichtbij de beroepsopleiding staan.

AR-lid Aai Schaberg zegt dat er op de korte termijn nog niet veel verandert binnen de beroepsopleiding. Het contract met de Uitvoeringsorganisatie wordt per maart 2017 voor drie jaar verlengd. Volgens Schaberg bestaat er de mogelijkheid om na twee jaar aanpassingen aan de beroepsopleiding door te voeren. ‘Het is voor ons van belang dat de continuïteit van de opleiding gewaarborgd is, maar we willen tegelijkertijd de mogelijkheid van flexibilisering. Welke aanpassingen dat zijn hangt af van de uitkomsten van de stuurgroep.’

Op korte termijn worden alleen de schriftelijke vaardigheden aangepast. Het aantal dagdelen gaat van acht naar vier en de roosters worden flexibeler.

Door Francisca Mebius

Advertentie