Het is een kwestie van een paar jaar, voordat de advocatuur met ingrijpende veranderingen te maken krijgt. Tot dusver is de beroepsgroep nog gespaard gebleven voor de gevolgen van technologische vernieuwing. Vanaf 2020 zal dat niet langer het geval zijn.

Dat stelt de Britse professor Richard Susskind, auteur van het boek The future of the professions. Susskind was donderdag in Amsterdam, vergezeld van zijn zoon en co-auteur Daniel, om zijn boek te promoten.

Vader en zoon Susskind analyseren in hun boek zeven beroepen die drastisch veranderen, als gevolg van de voortschrijdende technologie. De advocatuur is er één van, simpelweg doordat automatische systemen grote delen van het werk overnemen. De professional wordt onvermijdelijk ingeruild voor de machine, die beter, efficiënter en goedkoper werkt, menen de Susskinds.

Met name routinewerk, zoals het zoeken naar jurisprudentie of het opmaken van contracten, kan uitstekend worden overgelaten aan intelligente computersystemen, denkt Richard Susskind. ‘Het is dwaas te veronderstellen dat advocaten de enige menselijke factor blijven, terwijl alle andere professies geautomatiseerd worden.’

Wie data beheert, heeft de toekomst, aldus Susskind. De advocaat van de toekomst dient zich in de corporate boardroom te onderscheiden door zijn strategische en tactische inbreng. ‘Hij is er niet om geschillen op te lossen, maar om die te voorkomen, om risico’s te beheren. Daarvoor dient hij alle beschikbare juridische kennis binnen handbereik te hebben.’

Susskind stelt vast dat de advocatuur zich nog weinig zorgen maakt over de toekomst, dankzij stijgende omzetten en winsten. ‘Ik realiseer me dat een zaal vol miljonairs zich niet zomaar laat wijsmaken dat ze naar een ander verdienmodel moet omzien. Advocatenkantoren veranderen pas bij een ‘burning platform’.

Het duurt nog een paar jaar eer het zover is, meent Susskind. Hij noemt drie klassieke stadia die beroepsgroepen doormaken, te beginnen met ontkenning. ‘Die fase heeft de advocatuur nu wel gehad. Ze is nu bezig met resourcing: verlaging van de kosten, verhoging van de efficiency.  Dat proces loopt nog tot 2020. Daarna krijgen we te maken met ‘disruption through technology’.’

Susskind heeft een welgemeend advies voor de advocatuur, geleend van de Amerikaanse industrieel Jack Welch: ‘Change before you have to.’

The future of the professions , How technology will transform the work of human experts – Richard en Daniel Susskind – Oxford University Press

 

 

Advertentie