Nog niet eerder werden zoveel Amsterdamse advocaat-stagiairs in één maand beëdigd. In augustus leggen 144 beoogd advocaten de eed of de belofte af in Amsterdam. Een jaar eerder waren dat er nog 122.

De maand voorafgaand aan de start van de beroepsopleiding zorgt traditioneel voor een groot aantal verzoekschriften. ‘Ik durf wel te beweren dat dit het grootste aantal beëdigingen ooit is dat we in Amsterdam verwerken,’ zegt Adrie van der Streek van de Amsterdamse orde. In augustus 2015 traden 122 stagiairs aan; afgelopen februari, vlak voor de start van de voorjaarscyclus van de beroepsopleiding, werden 136 Amsterdamse advocaten beëdigd.

Vijftig juristen staan op 17 augustus in de Amsterdamse rechtbank voor hun beëdiging. ‘Onze topper,’ noemt Van der Streek van de Amsterdamse orde die dag. Er volgen komende maand drie sessies om alle stagiairs te beëdigen. Voor de verplichte kennismakingsgesprekken huurde de Amsterdamse orde zalencentrum De Balie af; op het bureau van de orde aan de Paulus Potterstraat passen deze aantallen niet.

Amsterdam is het grootste arrondissement van Nederland: 5170 van 17343 advocaten stonden er per 1 januari 2016 ingeschreven. Inclusief de geplande beëdigingen van augustus bestaat de Amsterdamse aanwas vooralsnog in 2016 uit 273 nieuwe advocaten. Volgens het jaarverslag van NOvA zijn in 2015 451 advocaten beëdigd in de hoofdstad, maar dat is inclusief advocaten die al een stageverklaring hadden.

Advertentie