Een hartenkreet van de Amsterdamse strafrechtadvocate Barbalique Peters over bezuinigingen in de gefinancierde rechtshulp is op het bureau van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie beland. Peters zond een e-mail naar de Tweede Kamer waarin ze waarschuwde voor de gevolgen van de 900-puntengrens. De Kamer heeft de e-mail doorgestuurd naar de minister.  

Als sociale strafrechtsadvocaat ‘in hart en nieren’ komen de geplande bezuinigingsmaatregelen hard aan, schrijft Peters. ‘Ze maken het mij onmogelijk een praktijk te voeren volgens de regels van de NOvA en ook nog een redelijk modaal inkomen te verdienen.’ Peters wijst erop dat haar inkomen niet in de buurt komt van het inkomen van de gemiddelde ambtenaar in loonschaal 12, waarnaar de commissie Wolfsen verwijst. Met 900 punten boekt een advocaat een omzet van 90.000 euro, stelt ze. Daar gaan de kantoorkosten nog vanaf. ‘Globaal heb ik 50.000 euro kosten waarvan ik met 900 punten bruto 40.000 euro aan inkomen voor inkomstenbelasting overhoud. Dat is globaal 3.333 euro per maand bruto, zonder vakantiegeld, zonder pensioenvoorziening, zonder eindejaarsuitkering of secundaire arbeidsvoorwaarden.’

Vervolgens is er ook nog een praktische belemmering van 900 punten, schrijft de Amsterdamse advocate. ‘Wat moet ik cliënten zeggen als ik in de buurt kom van de 900 punten? Ik mag u helaas niet meer bijstaan of het hoger beroep moet u door een andere advocaat laten doen. Moet ik de zaak halverwege afstaan aan een andere advocaat die weer opnieuw moet beginnen?’

Wolfsen stelt in zijn advies aan Van der Steur (VVD) dat sociale advocaten een kwart van hun omzet van betalende klanten moeten betrekken. Zuiver theorie, meent Peters. ‘Naast de inkomsten uit toevoegingen is het een uitzondering als zich een betalende zaak aandient. Het werven van commerciële cliënten is bijna onmogelijk binnen de sociale strafrechtadvocatuur. De meeste betalende cliënten kiezen niet voor een pur sang sociaal kantoor.’

Peters drukt de Kamer op het hart de bezuiniging op de gefinancierde rechtshulp tegen te houden. Zo niet, dan vreest ze voor haar praktijk. ‘Ik doe dit vak met volle overtuiging omdat ik graag iets wil betekenen voor mensen. Ik sta naast en indien nodig soms voor mijn cliënten die te maken krijgen met de zeer ver ingrijpende macht van de overheid, te weten het gehele politie en justitie apparaat. (…) Een hoge omzet is niet mijn doel. Geld is voor mij een noodzakelijk kwaad.’

Peters is niet de enige die de Tweede Kamer een e-mail heeft gestuurd. Ook de Amsterdamse advocaat Sjoerd Jaarsma liet de Kamer weten dat de bezuinigingen sluiting van zijn kantoor tot gevolg kunnen hebben. ‘De enige manier om dan nog te kunnen werken is vanuit de eigen woning, zonder enige ondersteuning. Dat lijkt mij geen goede manier om de rechtshulp in ons land te organiseren.’ De e-mail van zowel Peters als Jaarsma is doorgestuurd naar de minister met het verzoek te reageren. Tot dusver heeft de bewindsman dat nog niet gedaan.

Advertentie