Driekwart van de Nederlanders leest voor zijn plezier en ontspanning en leest dus vooral op vakantie. Maar lezen is ook goed voor een mens. De beste romans van of over advocaten die deze zomer mee in de koffer kunnen.


Wetenschappers van Boston University lieten proefpersonen een week fictie lezen en een andere groep non-fictie. De fictielezers bleken nadien beter te scoren op empathie dan de non-fictielezers, mits het boek hen aangreep. In New York onderzochten wetenschappers vervolgens het verschil tussen de invloed van literatuur en populaire romans. Proefpersonen moesten na het lezen emoties beoordelen van portretfoto’s. De literatuurlezers scoorden beter doordat literaire personages complexer en minder stereotiep zijn, vermoeden de wetenschappers. Volgens Boston-onderzoekers is er een evenredig verband tussen empathie enerzijds en creativiteit en prestaties anderzijds. lezen dus deze zomer. De beste romans van of over advocaten op een rij.

Fantoompijngloria

Gloria in excelsis Deo is niet alleen een prachtige minutieus beschreven geschiedenis over de obstakels die een jonge vrouwelijke advocaat, dochter van een boomkweker, in de jaren zestig van de vorige eeuw moet nemen om te kunnen blijven werken en serieus genomen te worden; maar vooral ook over de keerzijde van doorzettingsvermogen en wilskracht. Want als Anna van Hees’ zesde (!) dochter geboren wordt en een ‘mongooltje’ blijkt te zijn, stort haar zorgvuldig opgebouwde idylle in: alles is voor niets geweest. Ze kan niet van het meisje houden. Als Elke na vier jaar overlijdt, is dat eigenlijk meer een opluchting dan een schok en probeert ze de hele episode te vergeten. Totdat de op een na jongste dochter Mare op zoek gaat naar de verborgen geschiedenis, omdat ze last heeft van ‘fantoompijn’ – haar leven wil maar niet zo succesvol worden als dat van de andere familieleden. Gloria in ­excelsis Deo is een adembenemend mooie, psychologische roman die tegelijkertijd een indringend tijdsbeeld schetst van de advocatuur in de jaren zestig. (DvP)

Gloria in excelsis Deo, Miek Smilde, De Arbeiderspers

In de schaduw van het rechtOlden WT 2.indd

Lieve Edelachtbare vertelt het verhaal van de ambitieuze beginnend advocaat Luna, haar werkloze vriend Tobias en het web aan problemen waarin Luna terechtkomt zodra ze dronken in bed belandt met de oudere Marcus. Het debuut van Max van Olden, advocaat gespecialiseerd in auteurs- en portretrecht, geeft een levendige, geloofwaardige schets van de praktijk van een advocatenkantoor en bijbehorende prestatiedruk. Centrale thema’s zijn loyaliteit, machtsmisbruik en chantage in het Nederlandse rechtssysteem. De psychologische omschrijvingen van de personages zorgen voor een spanning die de lezer tot het einde toe in zijn greep houdt. (SDF)

Lieve Edelachtbare, Max van Olden, Ambo | Anthos Uitgevers

Dromen op de Zuidasdromen

Carolien, de carrièretijger, Hadjar, de mooie en slimme advocaat-stagiaire en Sharon, het luxepaardje dat eigenlijk droomde van een carrière als actrice. Door de ogen van deze drie vrouwelijke advocaten van Het Kantoor, het meest prestigieuze advocatenkantoor van Nederland, wordt Project Dromenland verteld. Overwerk, borrels die uit de hand lopen, kantooraffaires. De drie vrouwen komen in een fraudezaak terecht en de problemen worden steeds onoverzichtelijker. De ­ZoZa’s beschrijven de advocatuur en het leven eromheen van binnenuit. Het resultaat is een smeuïg en humoristisch boek waarin geen gevoelig topic van de Zuidas onaangeraakt blijft. (SDF)

Project Dromenland, De ZoZa’s, Prometheus

Opmaak 1Overspannen

Timo Wolters heeft altijd gedroomd van een glansrijke carrière als advocaat bij een beroemd kantoor in spraakmakende zaken. Hij weet het niet verder te schoppen dan tot advocaat voor de middenstand in Roermond, die zich bezighoudt met zaken over burenruzies, vlaggenmasten en landbouwgrond. Zijn vrouw verbrast het ‘beetje’ geld dat hij verdient aan wijntjes met vriendinnen op de golfclub en tennisbaan. Op een ochtend wordt Timo wakker en overdenkt tijdens het scheren zijn leven en de dag die voor hem ligt. De spanningen op kantoor en thuis dwingen hem tot een paar pilletjes Xanax. Onderweg vanuit zijn dorp naar kantoor rijdt hij de leegte tegemoet. Roermond is verdwenen. Hij verdwaalt in een zoektocht naar de stad, maar vooral naar zichzelf. De verdwenen stad heeft door de klaagzang iets ongemakkelijks, maar eist tegelijkertijd de aandacht van de lezer volledig op. (FM)

De verdwenen stad, Ton van Reen, In de knipscheer
Hebzuchtrene

René Appel laat in De advocaat op overtuigende wijze de zwarte kant van de advocatuur zien. Strafpleiter David Driessen werkt voor een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam waar hij voornamelijk optreedt in kleinere strafzaken. Zijn ambitie ligt bij het grotere werk en wanneer hij vastgoedmagnaat en bekende uit de onderwereld Hein ontmoet, lijkt zijn carrière in een stroomversnelling te komen. Er ontstaat een hechte band tussen de twee met door Hein betaalde ‘cadeaus’, ontspannende uitstapjes onder het genot van veel drank, drugs en vrouwen, schimmige gesprekken en afspraken en af en toe een dubieus klusje voor David. Wanneer David ontdekt dat zijn vrouw vreemdgaat, wordt alles nog gecompliceerder. Een spannende, weergaloze en creatieve thriller over hebzucht, ontrouw, misdaad en de smalle grens tussen goed en kwaad. (FM)

De advocaat, René Appel, Ambo | Anthos Uitgevers

britta 1britta 3britta 22Amateur­speurneus

In de Posthumus trilogie van Britta Bolt (het pseudoniem van schrijversechtpaar Rodney Bolt en advocaat/hoogleraar Britta Böhler) draait het om amateurspeurneus Pieter Posthumus die werkt bij het Team Uitvaarten Amsterdam. Om onbekende overledenen een waardige begrafenis te geven, gaat hij op onderzoek naar hun verhaal en stuit dan natuurlijk op bloedstollende onverkwikkelijkheden. In het laatste deel Barmhartig gaat het om het lijk van naar blijkt een Zweedse expert op het gebied van olie- en gaswinning die in Amsterdam was voor een conferentie die zwaar onder vuur ligt bij milieuactivisten… (DvP)

Heldhaftig, Vastberaden en Barmhartig, Britta Bolt, De Arbeiderspers

Berlijnse thrillerboris

Extreemrechtse jongeren, opgejaagde vluchtelingen, radicale islam en terrorisme; de thriller W.O.L.F. van oud-politicus en advocaat Boris Dittrich gonst van de actuele ontwikkelingen. Als in het Berlijnse watertorenpark een hoofd wordt gevonden, staat het leven in de stad op scherp. Vanuit verschillende perspectieven ontvouwt zich een bloedstollend plot. Politiecommissaris Fatima Ozturk die het onderzoek leidt, stuit op de extreem nationalistische groepering W.O.L.F. die zich tegen Joden en vluchtelingen richt. Haar collega Gerhard – stilletjes verliefd op haar – raakt op een vreemde manier betrokken, net als zijn zoon en het homostel Milos (mensenrechtenjurist) en Amnon (kunstenaar) die net in de stad zijn komen wonen. Maar echte diepgang krijgt de roman doordat het plot doorvlochten wordt met de beklemmende Joodse geschiedenis van de stad. (DvP)

W.O.L.F., Boris Dittrich, Cargo

Advertentie