De mensenrechtenorganisatie Lawyers for Lawyers (L4L) in Amsterdam vermoedt dat er in Turkije vele tientallen advocaten zijn opgepakt na de mislukte staatsgreep. Alleen al in Istanbul worden circa vijftig advocaten vastgehouden, zegt de organisatie op basis van eigen bronnen.

Vorige week zouden er elf advocaten zijn gearresteerd in Izmir en zou er een arrestatiebevel uitgevaardigd zijn voor veertien andere advocaten. Het is onduidelijk waarom zij werden aangehouden, zegt L4L. De bekende mensenrechtenadvocaat en journalist Orhan Kemal Cengiz (foto) en zijn vrouw Sibel Semira Hurtas werden volgens L4L op 21 juli 2016 gearresteerd op de luchthaven in Istanbul. Hurtas werd dezelfde dag weer vrijgelaten, Cengiz drie dragen later. Hij heeft een reisverbod opgelegd gekregen. Ook hier is onduidelijk wat de reden was van hun arrestatie, zegt L4L.
L4L-voorzitter Phon van den Biesen zegt te begrijpen dat de Turkse autoriteiten moeten reageren op de couppoging. ‘Desondanks zijn wij erg bezorgd over het handelen van Turkse overheid. Deze acties ondermijnen de rechtsstaat, een fundamenteel onderdeel van elke democratie, ook wanneer er sprake is van een noodtoestand.’

Advertentie