Oproepingen voor de raadkamer bij Rechtbank Den Haag komen laat binnen, klagen advocaten. In sommige gevallen krijgen zij om 16.00 uur een oproep voor de volgende dag. Dat leidt tot agenda- en waarneemproblemen. 

Roept de Rechtbank Den Haag advocaten nog wel op voor raadkamerprocedures, vroeg advocaat Jochem Verschuren zich op Twitter af. In een zaak waarin hij om schorsing van de voorlopige hechtenis had verzocht, hoorde hij maar niet wanneer de raadkamer zou plaatsvinden. ‘Ik belde vrijdag en maandag, maar er was nog geen datum gepland. Toen ik dinsdag aan het eind van de ochtend belde, kreeg ik ineens te horen dat ik woensdag om 13.00 uur raadkamer zou hebben in Den Haag. Maar ik had ook al een andere raadkamer staan om 13.45 uur in het zuiden van het land.’ Ook advocaat Jaap Baar ontdekte door zelf met de Rechtbank Den Haag te bellen dat hij de volgende dag een raadkamerzitting had. Zijn kantoorgenoot kreeg op dinsdagmiddag om 16.00 uur nog twee oproepingen voor raadkamers op woensdag.

Waarneming regelen op dit soort termijnen is lastig, zeker bij procedures op toevoeging, vertelt Verschuren. ‘Je krijgt een vast bedrag, of je nou een of zeven raadkamers hebt. Dan zou je er dus op moeten toeleggen om iemand waar te laten nemen. Gelukkig was iemand die nog bij mij in het krijt stond die om niet een raadkamer van mij kon overnemen. Maar mijn cliënt is daar niet blij mee natuurlijk.’

De rechtbank laat weten advocaten nog steeds op te roepen via fax zodra bekend is dat de zaak op raadkamer staat. ‘Het komt weleens voor dat de rechtbank dat relatief laat laat weet,’ antwoordt een woordvoerder. ‘In dit geval belden deze advocaten onze rechtbank voordat ze hen hadden bereikt.’

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie