De Rechtspraak vraagt mensen per 1 september online naar hun ervaringen in de zittingszaal. Het gaat om een experiment waaraan negen rechtbanken en één gerechtshof meedoen. Het experiment loopt drie maanden.

‘Na de zittingen sturen we een e-mail naar iedereen die betrokken is bij de rechtszaak en mee wil werken aan het onderzoek. Door mensen op deze laagdrempelige manier te vragen naar hun ervaringen, hopen we een goed beeld te krijgen hoe ze de behandeling door de rechter tijdens de zitting beleven,’ aldus Ingrid Corbeij, president van de rechtbank Noord-Holland. Het gaat om vragen als: hoe vond u dat de rechter het deed? Begreep u de uitspraak? Hoe was de ontvangst door de bode?

Deelname aan de online enquête kan zowel anoniem als niet anoniem. De rechter krijgt pas na de uitspraak te horen wat de mensen in de zittingszaal vonden van zijn optreden. Corbeij: ‘Voor rechters is het erg belangrijk hoe mensen hun optreden ervaren. Ze kijken dus heel serieus naar deze feedback. Ik kan het weten, ik ben zelf rechter. Een rechterlijke beslissing krijgt veel meer kracht als mensen zich rechtvaardig behandeld voelen.’

Advertentie