‘Te gek, een euforische sfeer en boven verwachting. Ons doel is zeker bereikt.’ Dit is de reactie van Eric Steller vlak voor het einde van de Gay Pride Canal Parade in Amsterdam vanmiddag. De advocaat van Van Gessel Advocaten heeft er samen met zijn kantoorgenoot Veerle Hammerstein voor gezorgd dat er dit jaar voor het eerst een togaboot met advocaten mee mocht varen door de Amsterdamse grachten.

In totaal waren er 68 advocaten aan boord die in hun eigen toga en met roze bef het thema ‘join us in being legally gay’ uitdroegen. Ondersteund door drie dansers in kooiconstructies en met achterop het schip een ‘drag queen vrouwe justitia’ in een roze pallettenjurk en met een weegschaal in de hand, vroegen zij vandaag aandacht voor het feit dat homoseksualiteit in 77 landen strafbaar is. En dit is volgens Steller meer dan gelukt. ‘We kregen alleen maar enthousiaste reacties van mensen langs de kant, inclusief hartjes, handkusjes en leuzen als “jullie hebben gelijk”. De dansers, dj’s en ‘drag queen’ maakten het helemaal compleet.’

Steller noemt het opvallend dat een beroepsgroep die zo begaan is met mensenrechten verder niks met dit thema doet. ‘En het is natuurlijk bizar dat er nog zoveel landen zijn waar je niet kan uitkomen voor je geaardheid of waar homoseksualiteit zelfs strafbaar is. Het is goed om hier tijdens zo’n mooi feest aandacht aan te besteden.’ Als het aan Steller ligt, vaart er volgend jaar weer een togaboot mee tijdens de Canal Parade. ‘Iedereen op de boot wil volgend jaar weer, dus als we dit kunnen realiseren, moeten we dat zeker doen.’

Update: De togaboot won de prijs voor de mooist vormgegeven boot van de Canal Parade.

Francisca Mebius

 

Advertentie