Pakistaanse advocaten zijn dinsdag in het hele land in staking gegaan na de zelfmoordaanslag van gisteren bij een ziekenhuis in de stad Quetta. Dat melden verschillende media.

Bij de aanslag zijn zeker 70 mensen om het leven gekomen. Onder de doden waren veel advocaten die naar de eerste hulp van het ziekenhuis waren gekomen om te rouwen om de vermoorde advocaat Bilal Anwar Kasi. Deze voorzitter van de provinciale advocatenbalie werd eerder op de dag doodgeschoten door twee mensen toen hij op weg was naar de rechtbank.

Ali Zafar, het hoofd van de Pakistaanse vereniging van advocaten, sprak gisteren van ‘een aanval op justitie’. Hij riep de overheid op om meer te doen om advocaten te beschermen. ‘Een aanval op advocaten maakt een aanfluiting van de wetshandhavingsinstanties. Het ondermijnt de beloften van de staat tegen terroristen en kweekt angst onder kwetsbare burgers.’

Islamitische Staat is een van de twee islamitische militante groepen die de verantwoordelijkheid voor de aanslag hebben opgeëist. Overheidsfunctionarissen en analisten hebben echter twijfels over de vraag of de terreurgroep daadwerkelijk achter de aanslag zat.

Advertentie