Weinig mensen herkennen de Rechtspraak in het huidige logo. Daarom maken de abstracte vormen plaats voor Vrouwe Justitia. ‘Omdat mensen binnenkort digitaal een zaak kunnen starten is herkenbaarheid van de Rechtspraak belangrijk,’ laat een woordvoerder weten.

Het huidige logo van de Rechtspraak stamt uit 2003 en symboliseert op abstracte wijze een rechtszaak. De cirkel in het midden stelt de zittingszaal voor. De partijen zijn weergegeven met twee vierkanten, volgens de toelichting op het ontwerp: ‘elk met een eigen identiteit en kleur die in de cirkel behouden blijven’. De ronding verwijst naar de weegschaal van Vrouwe Justitia.

Kennelijk associëren mensen de Romeinse godin eerder met de Rechtspraak dan de abstracte vormen, want in het nieuwe logo is een prominente plek ingeruimd voor de personificatie van het Recht. Uit onderzoek bleek dat weinig mensen de Rechtspraak herkenden in het oude logo, laat een woordvoerder weten via Twitter. ‘Omdat mensen binnenkort digitaal een zaak kunnen starten is herkenbaarheid van de Rechtspraak belangrijk,’ voegt de woordvoerder toe.

Het ontwerp van het nieuwe logo kostte 35.000 euro.

Nathalie Gloudemans-Voogd

 

Advertentie