Het advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen en het adviesbureau Solved hebben een stichting in het leven geroepen die huurders van Nederlandse kantoorpanden moet beschermen tegen de Amerikaanse bank Goldman Sachs.
De Stichting Huurdersbelangen Hanzevast richt zich op 32 kantoorpanden die onderdeel uitmaken van het vastgoedfonds Hanzevast. Het Duitse FMS Wertmanagement, dat een grote lening heeft uitstaan bij het fonds, wil de lening op korte termijn verkopen, waarschijnlijk aan durfinvesteerder Goldman Sachs, volgens een bericht in het Financieele Dagblad. De kans is groot dat die meteen het onderpand zal opeisen, zijnde de 32 kantoren. Dat kan de zakenbank doen omdat de lening (€ 132 mln) tweemaal zo hoog als de waarde van het vastgoed. Een belangrijk deel van de panden staat in satellietsteden zoals Nieuwegein en Hoofddorp. Deze steden zijn niet meer in trek bij huurders.
Ploum Lodder Princen en Solved zeggen zich zorgen te maken over de plannen van ‘durfinvesteerder’ Goldman Sachs. Die zullen vooral gericht zijn op het eigen rendement, niet op de belangen van de huurders, zo is de verwachting. ‘De kans is groot dat, indien Goldman Sachs de lening overneemt, het de waarde van de vastgoedportefeuille zo spoedig mogelijk zal willen verhogen om het met winst te kunnen verkopen’, stelt Olivier van Gool, partner bij Solved. ‘Het risico bestaat dat de focus van de investeerder ligt op het rendement van de belegging, in plaats van het onderhoud van het kantoor. Dat is schrijnend, met name voor de huurders die dus de dupe worden van deze handel in vastgoed.’

De nieuwe stichting krijgt als doel de huurders te beschermen tegen durfinvesteerders als Goldman Sachs. Volgens de iniatiefnemers is het de eerste keer dat er op een overname geanticipeerd wordt door een entiteit op te richten die huurders samen in onderhandeling laat treden met de nieuwe verhuurder. Flip Verwaaijen, voormalig voorzitter van CoreNet Global Benelux, wordt adviseur van de stichting.

Anton van den Heuvel, advocaat bij Ploum Lodder Princen, stelt dat de mogelijke overname van Goldman Sachs kansen biedt voor zittende huurders. ‘Om de waarde van de vastgoedportefeuille te verhogen, zou Goldman Sachs kunnen proberen om de looptijd van de bestaande huurovereenkomsten fors te verlengen. Dat kan natuurlijk niet zonder de instemming van de huurders, zodat zij voorwaarden kunnen stellen.’ Dankzij de nieuwe stichting, die wordt ondersteund door professionele partijen, staan de huurders nu sterker, aldus Van den Heuvel.

Advertentie