De omzet van de advocatuur groeit dit jaar met 4 procent en volgend jaar met 3 procent. De branche krijgt te maken met steeds meer uitdagingen, zoals concurrentie van branchevreemde partijen en digitalisering, schrijft ABN Amro in een dinsdag gepubliceerd rapport over de beroepsgroep.

De beroepsgroep van advocaten is de laatste tien jaar gegroeid van 14.000 naar ruim 17.000, maar de groei vlakt af. Het aantal advocatenkantoren is in die periode ook sterk gegroeid. Met name het aantal kleine kantoren en eenmanszaken nam sterk toe; het aantal grote kantoren bleef ongeveer gelijk.

De advocatuur heeft lang last gehad van de economische crisis die in 2008 uitbrak. Pas sinds 2014 komt de omzetgroei van de branche weer in de buurt van de groeicijfers van voor 2009. De branche is 2016 sterk begonnen met in het eerste kwartaal een omzetgroei van 4,7 procent op jaarbasis. De ondernemers in de advocatuur zijn ook overwegend positief over de omzetontwikkeling in het tweede kwartaal. De verwachtingen voor het derde kwartaal zijn minder optimistisch. Over heel 2016 verwacht ABN Amro dat de omzet van de branche met 4 procent zal groeien.

Voor 2017 heeft ABN Amro de prognose naar beneden bijgesteld. Met name door de Brexit-uitslag groeit de Nederlandse economie komend jaar minder verwacht. De groei van de economie is van invloed op de omzetgroei van de advocatuur. De prognose is dat de omzet van de branche met 3 procent groeit in 2017, i.p.v. de eerdere prognose van 3,5 procent.

De juridisering van de samenleving zorgt ervoor dat de advocatuur ook in de toekomst blijft groeien. Wel krijgt de branche te maken met meer uitdagingen: branchevreemde partijen (zoals accountantskantoren) bieden vaker juridische diensten aan, buitenlandse partijen treden toe tot de markt en de tariefdruk neemt toe. Bovendien ontkomt de branche niet aan de effecten van digitalisering.

Klik hier voor het rapport

Advertentie