Een totaaloplossing om contracten digitaal aan te bieden, een platform waar klanten de juiste advocaat voor de juiste prijs vinden en een tool om documenten digitaal te laten ondertekenen. Deze producten maken kans op de Dutch Legal Tech Startup Award 2016, bleek gisteren bij de halve finale van de wedstrijd.

Machine learning leek het toverwoord bij de halve finale van de Dutch Legal Tech Startup Awards 2016. Meerdere kandidaten zetten die vorm van kunstmatige intelligentie in. Een van hen, Lexoo, mocht met 16 procent van de stemmen door naar finale. Lexoo is een startup uit Engeland, waar de oprichters, niet gehinderd door een provisieverbod, voor een deel van de vergoeding klanten matchen met gespecialiseerde advocaten. Het matching algoritme zoekt de juiste persoon -veelal voormalig advocaten van grote kantoren die solo zijn gegaan- voor de klus. Daar zet Lexoo het automatisch leren voor in. ‘We are getting stronger and better every day,’ zegt mede-oprichter Daniel van Binsbergen, die bijna zes jaar voor De Brauw in London werkte.

29 procent van de stemmen ging naar startup Legal Things. Het bedrijf levert een Software as a Service (SaaS)-oplossing, waarmee een kantoor in een klap digitaal kan werken, vergelijkbaar met het concept van Rocket Lawyer en Legalzoom. Een kantoor laadt zijn eigen contracten in en geeft de cliënt de keuze tussen standaardwerk zelf doen of maatwerk laten uitvoeren door het kantoor. Het ondertekenen gaat via het web, er zijn workflow tools en meldingen bij deadlines. Zulke tools bestaan al, maar zegt mede-oprichter Rick Schmitz: ‘Alle losse stukjes die door verschillende partijen worden ontwikkeld hebben wij in een product.’

Een handtekening op een document krijgen is soms net als daten, vindt Geert-Jan Persoon van SignRequest. Je moet maar wachten tot je een scan terugkrijgt en wanneer ga je nou bellen? Dat kan makkelijker vond hij; zijn bedrijf ontwikkelde daarom een tool voor digitale handtekeningen. Volgens Persoon is die simpeler dan applicaties van concurrenten, tegen 1/3 van de prijs. ‘Help yourself and your customer,’ raadt hij aan. SignRequest levert geavanceerde elektronische handtekeningen door bijvoorbeeld gebruik te maken van e-mail- of sms-verificatie, of een overschrijving van een cent. Een gekwalificeerde elektronische handtekening kan het bedrijf verzorgen met een partner. SignRequest kreeg een stem van 16 procent van de aanwezigen; goed voor een finaleplek.

Lexoo, Legal Things en SignRequest mogen hun pitch nog een keer uitbrengen tijdens PLEIT op dinsdag 11 oktober. De aanwezigen kiezen dan samen met de jury wie de Dutch Legal Tech Startup Award 2016 wint.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie