IMF-directeur Christine Lagarde heeft de advocatuur opgeroepen een bijdrage te leveren aan het wereldwijde gevecht tegen corruptie. Lagarde sprak zondag in Washington bij de opening van de jaarlijkse conferentie van IBA, the International Bar Association. 

Volgens Lagarde delen het Internationaal Monetair Fonds en de IBA het doel om corruptie te bestrijden in zowel de publieke als de private sector. De maatschappelijke en financiële kosten van corruptie zijn immens, aldus de Francaise. In landen met veel corruptie kan de kindersterfte tweemaal zo hoog liggen als elders. Alleen aan omkoping gaat er jaarlijks naar schatting 1,5 tot 2 biljoen dollar om in de wereld.

Advocaten spelen ook een belangrijke rol bij de bestrijding van corruptie en onethisch gedrag, meent Lagarde. ‘Als je cliënten ontmoet en documenten opstelt, ben je in feite handelaar in vertrouwen. Daar is grote vraag naar en het is moeilijk te verkrijgen.’ Wetgeving moet voor de juiste prikkels zorgen, de dreiging van vervolging moet geloofwaardig zijn. Regels alleen zijn echter niet genoeg, aldus de IMF-voorzitter. ‘Te veel vertrouwen op regelgeving leidt er toe dat mensen denken dat ze ethisch handelen zolang ze zich aan de regels houden. Wat we nodig hebben is een cultuur van waarden, niet van regels.’

Volgens Lagarde moeten ambtenaren, die werken in de publieke sector, trots zijn op het feit dat ze onafhankelijk opereren, zonder inmenging van buitenaf. In de private sector moet het gewoon worden trots te zijn om juist te handelen, ook als niemand over de schouder meekijkt.

Lees hier de volledige toespraak van Lagarde op de website van het IMF.

Advertentie