Vanuit de balie klinken geluiden dat gedragsregel 12, het verbod om in een procedure een beroep te doen op confraternele mededelingen, een stevige aanpassing nodig heeft. Dat zegt Jan Loorbach, voorzitter van de commissie van de Nederlandse orde van advocaten die de gedragsregels herziet, in de laatste aflevering van Lawyers Tour in Woudschoten.

De huidige gedragsregels stammen uit 1992. Toen bestond er een heel andere situatie, benadrukt Loorbach tijdens zijn optreden in Lawyers Tour in Woudschoten. Schriftelijk overleg ging per post en niet per mail. Ook was het veel meer de cultuur dat advocaten vertrouwelijk met elkaar overlegden zonder vooroverleg met hun cliënten.

Bovendien is het Wetboek van Burgelijke Rechtsvordering veranderd. Er is een waarheidsplicht en een exhibitieplicht. ‘Je kunt je steeds lastiger voorstellen dat je bepaalde dingen die je uit correspondentie wel weet, ongezegd kunt laten,’ zegt Loorbach.

Als een van de mogelijke veranderingen van gedragsregel 12 noemt Loorbach het vrij laten van de communicatie. ‘Of je zou moeten overstappen naar een Duits systeem. Dat je als advocaat een briefje kunt schrijven naar een andere advocaat met de mededeling: “Ik zou je een bepaalde beschouwing willen voorleggen, maar alleen in vertrouwelijkheid, dus we moeten aan de voorkant even specifiek vertrouwelijkheid afspreken voor die correspondentie.”’

Klik hier voor de complete uitzending van Lawyers Tour.

Sabine Droogleever Fortuyn
Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie