Tilburg Law School, onderdeel van de Tilburgse universiteit, investeert 2,5 miljoen euro in promotieonderzoek naar veranderingen in het recht, zoals het gebruik van big data. Dertien onderzoekers starten het komende half jaar met hun project.

Van de dertien promotietrajecten zijn vier gewijd aan data science. Zo start een onderzoek naar gegevensbescherming van datagestuurde lichaamsdelen bij neurotechnologie, onderzoekt een promovenda de regulering van intelligent personal robots, wordt gekeken naar big data analytics in het strafrecht en naar harmonisatie van de bescherming van persoonsgegevens in het ‘Internet of things‘-tijdperk.

‘Ook de andere onderzoeksprojecten spelen in op veranderingen in de samenleving die illustreren waar de nationale en internationale wetgeving hiaten vertonen. Ze laten tevens zien hoe de beroepspraktijk voor juristen aan het veranderen is,’ laat Tilburg Law School weten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de aansprakelijkheid voor mensenrechtenschendingen rond grote sport evenementen als de Olympische Spelen.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie