‘Ach, kun je even meekijken? Jij bent toch advocaat?’ Hoe gaat u om met dergelijke verzoeken tot vriendendiensten? Drie advocaten vertellen over hun oplossing.

Ingrid Vledder, familierechtadvocaat bij Neijenhof Luyt Advocaten in Amsterdam: 

‘De eerste schil is niet zo’n probleem. Een goede vriend, naaste familie: dat is een eindige hoeveelheid mensen. Maar die tweede en derde schil; dat is potentieel de halve wereld. Als je niet uitkijkt, geef je elke week gratis een uur je kennis weg aan de vriend van een neef van je man of de fysio van een oud-collega. Tegenwoordig zeg ik: “Een arts kan ook niet op basis van tien minuten aan de telefoon een diagnose stellen. Ik kan niet op basis van een paar plukjes informatie advies geven en een strategie bepalen.” Dan verwijs ik ze door. Dat is ook een stap voorwaarts.’

Johan Mühren, strafrechtadvocaat bij Hendriksen & Mühren Strafrecht Advocaten in Purmerend: 

‘Ik woon in Volendam en daar weten ze me makkelijk te vinden. “Wat krijg je van me?” vragen ze dan. Ik zeg bij gesprekjes van tien minuten dat het wel goed is. Omgekeerd zouden zij hetzelfde doen. Als een goede vriend voor mij schildert, zegt hij ook: “Geef me zaterdag maar een biertje.” Maar als ze na zo’n gesprek vragen of ze me iets toe mogen sturen en het is meer dan tien kantjes, of als het een zaak wordt en ze vragen mij als hun advocaat, laat ik wel
weten dat ik iets moet factureren. Dan reken ik een vriendenprijs.

Kicky Hamer, arbeidsrechtadvocaat bij Kicky Hamer Advocaten in Bussum:

‘Vriendendiensten, daar krijg je alleen maar ellende van. Ik doe het niet meer. Je rekeningen kun je ook niet kwijt. Bij de professionelen wel, maar niet bij de moeders op het schoolplein. Die verwachten dat je antwoord geeft en gebruiken het later ook: “Maar jij hebt dat en dat gezegd!”. Sommigen worden ook echt boos als je ze niet wilt bijstaan. Dan komen ze er op terug tijdens een diner en verpesten het etentje. “Zullen we het ergens anders over hebben?” vraag ik dan. Als iemand me in de winkel een vraag stelt, zeg ik nu dat ik het te ingewikkeld vind.’

Advertentie