Het Landelijk Netwerk Gratis Inloopspreekuur Advocaten gaat de samenwerking aan met de Kamer van Koophandel. Vanaf 1 november verzorgt het Netwerk GIA de gratis juridische spreekuren bij vijf Ondernemerspleinen van de Kamer van Koophandel.

Een aantal kamers van koophandel kenden al jarenlang een gratis juridisch spreekuur, maar stopten daar in 2014 mee. Volgens woordvoerder Maurice de Jager van Netwerk GIA wordt het initiatief nu met een pilot nieuw leven ingeblazen.  In eerste instantie gaat het om de KvK Ondernemerspleinen in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Groningen en Eindhoven. Advocatenkantoren die willen deelnemen aan het project kunnen zich aanmelden via een speciale website.

Volgens De Jager draagt het Netwerk GIA zorg voor de organisatie van het project. Deelnemende advocaten moeten een vergoeding betalen, maar die is met name bedoeld om de huur van kantoorruimte te betalen, aldus De Jager. Voor ondernemers met juridische vragen is het spreekuur gratis. Zij gaan pas betalen bij eventuele opdrachten die voortkomen uit het spreekuur.

Het Netwerk GIA is in 2011 opgericht door advocate Vallerie Vallenduuk. Inmiddels hebben zich meer dan 250 advocaten aangesloten en worden er spreekuren gehouden op zo’n 75 locaties door heel Nederland. Er worden vragen behandeld over bijvoorbeeld contracten, geschillen of betalingskwesties.

 

Advertentie